Cu circa doi ani în urmă, publicam în săptămânalul ”Vertical” un articol despre Gheorghe Cuțuliga, o personalitate de prim-rang a Novaciului și nu doar a acelei zone. Din nefericire, inginerul Gheorghe Cuțuliga a plecat dintre noi zilele trecute, la o vârstă înaintată dar când încă mai avea multe proiecte care se legau de Novaci. Deși nu a fost convins de cei apropiați în timpul vieții, cred că unul din proiectele sale se lega de grija a ce se va întâmpla cu colecțiile impresionante după inevitabilul sfârșit. Toți cei din zonă au o datorie să nu lase uitării prețiosul tezaur iar varianta unui muzeu sau case memoriale se impune de la sine.
Așa cum scriam în articolul invocat, pentru inginerul Gheorghe Cuţuliga din Novaci figura mareşalului Ion Antonescu a rămas o amintire de neuitat. Gorjeanul îl considera, din păcate trebuie să vorbim la trecut, cel mai important erou al românilor, iar în casa sa muzeu de la Novaci i-a alocat un loc special. Se pot găsi aici fotografii, documente, dar mai ales lucrări rare pe această temă, toate strânse, practic, într-o viaţă de om. Poate din ”Vertical” au aflat unii că Gheorghe Cuţuliga chiar l-a întâlnit pe mareşal în ultimele sale zile la conducerea statului român. Este o pagină de istorie trăită, pe care gorjeanul şi-a amintit-o cu mare emoţie și la vizita noastră.
Toţi cei care au fost preocupaţi de un istoric al zonei de nord a judeţului au călcat pragul casei sale şi au folosit informaţii şi documente din impresionanta sa colecţie. Să spunem că e vorba de un gorjean care a fost contemporan cu tot ce s-a întâmplat important în ultimul veac pentru români. Pentru gorjeni a fost şi omul care a făcut, în 40 de ani de activitate la Uzina Electrică Novaci, electrificarea de la Horezu la Jiu. Gheorghe Cuţuliga ar fi împlinit în acest 89 de ani, de circa şase decenii locuind în această casă. Aici a reuşit să strângă o colecţie impresionantă de documente, fotografii dar şi foarte multe cărţi şi reviste. Cel care îi trece pragul casei va fi impresionat de bogăţia colecţiilor dar și de povestea acelor lucruri, de aici nevoia unui muzeu.
Muzeul din casa inginerului Cuţuliga este dedicat şi generalului Virgil Răduţescu, părintele său spiritual. Acestuia îi datorează foarte multe toţi românii, de vreme ce a participat la trei războaie începând cu 1913. Foarte multe din documentele şi fotografiile din colecţia Cuţuliga au aparţinut chiar generalului amintit.
Novăcenii și toți cei care l-au cunoscut o să-i păstreze o neștearsă amintire, pentru generațiile viitoare e nevoie de ceva mai mult!