Dacă cele hotărâte de Ministerul Educaţiei vor rămâne în vigoare, 20 000 de posturi din Educaţie vor dispare din septembrie. Peste 300 de posturi vor dispare în învăţământul gorjean. Din anul şcolar 2009-2010, în şcolile şi liceele din toată ţara, orele nu vor mai fi susţinute de profesorii pensionaţi. Clasele cu efective mici vor fi comasate. Ministerul nu va mai angaja personal didactic necalificat. Din toamna aceasta, pensionarii si cadrele didactice cu studiile superioare incomplete nu vor mai primi dreptul de a mai preda la catedra.
20 000 de posturi din Educaţie vor dispare din septembrie. Peste 300 de posturi vor fi desfiinţate în învăţământul gorjean. Din anul şcolar 2009-2010, în şcolile şi liceele din toată ţara, orele nu vor mai fi susţinute de profesorii pensionaţi. Clasele cu efective mici vor fi comasate. Ministerul nu va mai angaja personal didactic necalificat. Din toamna aceasta, pensionarii si cadrele didactice cu studiile superioare incomplete nu vor mai primi dreptul de a mai preda la catedra.
Vara restructurărilor
Această situaţie se va reflecta în special în unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul urban. În şcolile de la sate, primii care vor fi tăiaţi de pe statele de plata, deşi nu sunt deloc numeroşi în Gorj, vor fi suplinitorii necalificaţi. Aceste măsuri vor fi aplicate ca urmare a Notei cu nr. 37.501 din 22.07.2009, prin care Ministerul Educaţiei somează inspectoratele şcolare să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare. La nivelul ţării, sunt în şcoli 6.700 de pensionari care predau. În schimb, situaţia dramatică se va regăsi în mediul rural. Strategia Ministerului Educaţiei are în vedere comasarea claselor cu efective de până la 15 elevi. MECI impune despărţirea de necalificaţi. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu se pune problema ca reducerea de personal din învăţământ să vizeze profesorii titulari, această măsură fiind aplicabilă cadrelor necalificate care, în sistem, sunt aproximativ 12.000. Ministrul Educaţiei a precizat că, după concursul de titularizare, au rămas posturi vacante, care, probabil, vor fi ocupate de suplinitori. În condiţiile în care suplinitorii sunt calificaţi şi necalificaţi, ministrul Educaţiei a opinat că şi-ar dori ca cei care ocupă aceste posturi să fie calificaţi. În ultima perioadă, federaţiile sindicale au criticat Nota Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) trimisă inspectoratelor şcolare referitoare la reducerea numărului de posturi. În mod abuziv, încălcând cele mai elementare norme de dialog social, fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a somat inspectoratele şcolare, prin Nota nr. 37501/22.07.2009, să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare.