Pensionarii pleacă din învăţământul românesc

Loading

Dacă cele hotărâte de Ministerul Educaţiei vor rămâne în vigoare, 20 000 de posturi din Educaţie vor dispare din septembrie. Peste 300 de posturi vor dispare în învăţământul gorjean. Din anul şcolar 2009-2010, în şcolile şi liceele din toată ţara, orele nu vor mai fi susţinute de profesorii pensionaţi. Clasele cu efective mici vor fi comasate. Ministerul nu va mai angaja personal didactic necalificat. Din toamna aceasta, pensionarii si cadrele didactice cu studiile superioare incomplete nu vor mai primi dreptul de a mai preda la catedra.

profesori-pensionari20 000 de posturi din Educaţie vor dispare din septembrie. Peste 300 de posturi vor fi desfiinţate în învăţământul gorjean. Din anul şcolar 2009-2010, în şcolile şi liceele din toată ţara, orele nu vor mai fi susţinute de profesorii pensionaţi. Clasele cu efective mici vor fi comasate. Ministerul nu va mai angaja personal didactic necalificat. Din toamna aceasta, pensionarii si cadrele didactice cu studiile superioare incomplete nu vor mai primi dreptul de a mai preda la catedra.
Vara restructurărilor
Această situaţie se va reflecta în special în unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul urban. În şcolile de la sate, primii care vor fi tăiaţi de pe statele de plata, deşi nu sunt deloc numeroşi în Gorj, vor fi suplinitorii necalificaţi. Aceste măsuri vor fi aplicate ca urmare a Notei cu nr. 37.501 din 22.07.2009, prin care Ministerul Educaţiei somează inspectoratele şcolare să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare. La nivelul ţării, sunt în şcoli 6.700 de pensionari care predau. În schimb, situaţia dramatică se va regăsi în mediul rural. Strategia Ministerului Educaţiei are în vedere comasarea claselor cu efective de până la 15 elevi. MECI impune despărţirea de necalificaţi.  Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu se pune problema ca reducerea de personal din învăţământ să vizeze profesorii titulari, această măsură fiind aplicabilă cadrelor necalificate care, în sistem, sunt aproximativ 12.000. Ministrul Educaţiei  a precizat că, după concursul de titularizare, au rămas posturi vacante, care, probabil, vor fi ocupate de suplinitori. În condiţiile în care suplinitorii sunt calificaţi şi necalificaţi, ministrul Educaţiei a opinat că şi-ar dori ca cei care ocupă aceste posturi să fie calificaţi. În ultima perioadă, federaţiile sindicale  au criticat Nota Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) trimisă inspectoratelor şcolare referitoare la reducerea numărului de posturi. În mod abuziv, încălcând cele mai elementare norme de dialog social, fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a somat inspectoratele şcolare, prin Nota nr. 37501/22.07.2009, să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare.

2 Comments on “Pensionarii pleacă din învăţământul românesc”

  1. Nu este de mirare ce se intampla ,mai ales ca noi cunoastem situatii cu mult mai grave decat cele prezentate mai sus, create chiar de catre fostul ministru al educatiei adica Ecaterina Andronescu pentruca dansa avea in 20.04.2002 aceleasi caracteristici ca si in august 2009 cand a dat ordinul mentionat mai sus ,deci repetand situatia ,,si bine punctat de catre autorul articolului mentionat ;deci acest fost ministru se face ca nu stie mai ales ,ca au apart articole in diverse jurnale ,in care se faceau anunturi contrare ,de catre acelasi fost ministru ,si nu numai; caci noi cunoastem oameni bine calificati ,cu doctorate ,scosi fortat,si pensionati ,cam tot fortat,deci se poate spune cu studii complete ,lasand pe altii cu pregatire incompleta in activitate , si stim si orasele si cateva licee si scoli ,unde s-a procedat astfel ,fapt discutat chiar de catre prof.dr.Radu c.Bogdan ,prof.phd.Mircea H.Orasanu ,si situatii de genul acesta abunda aici in Romania ,si fara explicatii,valide

  2. Mai facem inca o mentiune ,anume dupa atata vreme s-a gasit singurul ziar din Romania care sa puncteze cele de mai sus adica sa atinga problema esentiala aici la noi bineinteles pentru invatamant ,si sa sesizeze bine convulsiile care nu se mai domolesc,pentru noi ci cresc pe zi ce trece,este un inceput de ,sa zicem alinare ,dar nu si pentru cei care de atata vreme fac eforturi imense sa ascunda faptele decrise mai sus,si inca este foarte putin ceea ce am mentionat va dati seama ,mai ales ca se spunea anume cum sindicatele ,mai ales in 2005,2006,2007,chiar au sprijinit astfel de lucruri mai ales in Bucuresti la sectorul 1 ,inspectoratul scolar cu asa zisii inspectori cu resurse umane ,ce parodie ! ;este chiar greu ,de descris in cuvinte recunoastem acest fapt ;

Comments are closed.