Chiar dacă unii n-au crezut, la Turcineşti va fii, în sfârşit, apă. S-a ţinut licitaţia, s-a început lucrarea, iar acum e executată în proporţie de 80%. Mai e puţin la introdusul conductelor de distribuţie în satele Cartiu şi Hurez, cam 80% din reţea, din 4 km de reţea de aducţiune s-au executat 2 km, Puţul e forat, Sanepidul a luat probe de apă şi e potabilă, în limitele normale. Puţul are debit mai mare decât avem nevoie pentru comună, adică 5,8 l/s. Cei de la Apele Române ne-a garantat 7 l/s, dar puţul are mai mult. Cred că 15 l/s. Mai este de făcut subtraversarea, rezervoarele sunt comandate, s-a făcut fundaţia, mai sunt căminele, hidranţii şi pompele. Cu toate astea, lucrările nu se vor încadra în termenul de 10 august, pentru că au apărut lucrări neprevăzute, intemperii, atât ploi cât şi temperaturi ridicate, fiind nevoie să se oprească lucrările. Mai este o problemă, aceea că trebuie montate două transformatoare la puţul de extracţie a apei şi la staţia de repompare, iar Electrica lucrează acum la studiul de soluţie. Sperăm ca problema să fie rezolvată cât mai repede şi să se facă şi lucrările pe parte electrică, acestea urmând să fie făcute de o firmă agrementată de Electrica şi nu de firma care a câştigat licitaţia pentru lucrarea cu apa. Cel mai tare m-am temut, însă, de calitatea şi cantitatea apei, care sunt în regulă, restul depinde de noi.
Acum, ne gândim, deja la faza următoare, adică branşamentele. Trebuia să-i liniştesc pe locuitorii comunei Turcineşti, pentru că s-au dat zvonuri că branşarea costă foarte mult adică 40-60 milioane lei vechi, ceea ce nu e adevărat. Va costa până în 5 milioane, cu piese cu tot, urmând ca oamenii să-şi facă apoi lucrarea mai departe, de la conductă până la apometru. Sunt mai multe firme interesate, acestea făcând oferte, între 3 şi 5 milioane, preţurile fiind diferite în funcţie de câte lucrări primeşte firma în zonă şi dacă branşarea unei familii necesită sau nu subtraversarea. Oricum, toate branşamentele vor fi făcute de firme autorizate, cu autorizaţie de branşare, pentru că nu ne permitem să lăsăm pe oricine să înţepe conducta de distribuţie. Mai ales că sunt zone în care prin acelaşi loc trece conducta de aducţiune, conducta de distribuţie şi cablul electric de alimentare a sistemului aducţiune şi pompare. Mai vreau să precizez faptul că costurile lucrării de introducere a apei în comuna Turcineşti nu influenţează preţul metrului cub de apă. Acesta nu a fost, încă, stabilit, pentru că trebuie mai întâi pornit sistemul, după care vor fi calculate costurile de exploatare şi numărul abonaţilor. Abia după aceea se va stabili preţul apei. Oricum, costurile vor fi minime, pentru că funcţionarea va fi asigurată cu personal al primăriei, există doar o staţie de clorinare, iar totul se va face automat. Ceea ce pot spune în momentul de faţă e că preţul apei în comuna noastră va fi puţin mai mare decât la Târgu Jiu, dar, cu siguranţă, apa va fi mai bună.
Acum, aşteptăm recepţia lucrării, care sperăm să întârzie cât mai puţin, după care locuitorii comunei Turcineşti vor putea face cerere pentru branşarea la reţea.