Patru tipuri de Bacalaureat în noua legislație din Educație

Loading

Așteptată pentru a fi dată publicității încă din luna ianuarie, noua legislație din Educație pare să capete contur. Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a propus, la sfârșitul săptămânii trecute, introducerea a patru tipuri de Bacalaureat.

Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu ar urma să fie: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenții programelor de studii liceale de științe), Bac A2 (pentru absolvenții programelor de studii liceale socio-umaniste) si Bac V (pentru absolvenții programelor de studii liceale vocaționale).

Astfel, elevii care urmeaza programe de formare profesionala vor putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani).

„Programele de formare profesională vor cuprinde studiile profesionale, acum generate de școala profesională, de trei ani de zile, care se finalizează cu o certificare a competențelor și, sigur, cu abilități de limbă română corect vorbită și scrisă, o limbă străină și o probă practică. Ei pot beneficia, dacă se opresc doar la această rută de profesionalizare, de formare profesională continuă.

Tot in programele de formare profesională am inclus și studiile liceale, ceea ce acceptăm astăzi ca fiind licee tehnologice. Aceste studii se finalizează cu un Bac, pe care l-am numit ‘T’, de la tehnologic, și cu un certificat de competențe profesionale”, a declarat ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a vorbit si despre flexibilitatea sistemelor, menționând că din școala profesională un elev poate să meargă la liceul tehnologic. Reținem că după absolvirea Bac-ului tehnologic, tânărul va putea merge doar într-o școală postliceală, beneficiind însă la rândul său de formarea profesională continuă.

Se schimbă liceul teoretic

Elevii care vor opta pentru programe de studii liceale se vor putea îndrepta către științe, materii socio-umaniste sau vocaționale.

„Programele de studii liceale de științe, de patru ani toate, am încercat să le grupăm în trei categorii: cele vocaționale, în care intră arta, muzica, sportul și așa mai departe, care se finalizează cu un Bac vocațional, care cuprinde limba română, limba străină, o proba specifică domeniului și o probă pentru toate studiile liceale de creativitate, cunoaștere, abilități, aptitudini și atitudini. Nu cred că va fi foarte ușor de generat această probă, dar cred că este obligatorie. Ea ar avea un caracter de interdisciplinaritate”, a spus Ecaterina Andronescu.

Proba de creativitate va fi valabilă și pentru absolvenții studiilor liceale de științe sau socio-umaniste.

„Celelalte două programe de studii liceale le-am numit programe de științe, care se finalizează cu un Bac de nivel A1, cu examene de română, limba străină, matematică, la alegere una dintre disciplinele științifice și, evident, cu această probă de creativitate, care integrează ceea ce a învățat prin studiile liceale. Și un Bac la care ajung cei care optează pentru programele de studii liceale socio-umaniste (Bac A2), cu accent pe disciplinele socio-umaniste: limba română, limba străină, istorie, filosofie, logică, sociologie si, evident, proba de creativitate”, a declarat ministrul.

Ecaterina Andronescu a explicat că absolvenții studiilor liceale vor putea opta pentru studii superioare, în funcție de materiile aprofundate anterior.

„După ce s-a încheiat evaluarea prin examenul de Bacalaureat au dreptul spre studii universitare, oarecum, pre-condiționate. Adică cel care are un Bac vocațional se duce să faca studii universitare vocaționale: muzică, Conservator, Universitatea de Educație Fizică și Sport, universitățile de artă, pentru că ei au acumulări mult mai importante. Și studii universitare socio-umaniste și științe și științe aplicate, pentru cei care au ales formula pe care altă dată o numeam învățîmânt real”, a menționat ministrul.

Masteratul va putea fi: de aprofundare, interdisciplinar sau complementar. Vor urma studiile doctorale, post-doctorale si formarea continua, conform schemei propuse.