În perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2011, profesorii şi elevii din cele patru ţări partenere Italia, Bulgaria, Turcia şi România au participat la activităţile celei de-a doua vizite de proiect in cadrul parteneriatului multilateral ,, Look what we’ve done!’’, programul sectorial Comenius, care s-a desfăşurat în Glogova.
Activităţile desfăşurate au avut un impact deosebit atât asupra musafirilor, cât şi a comunităţii. La activităţi au participat 6 elevi din Italia, 7 din Bulgaria, 7 din Turcia, 15 din România precum şi 4 profesori din Italia, 9 din Bulgaria , 4 din Turcia , 10 din România.
Elevii au locuit la familii gazdă, împreună cu elevii şcolii noastre, fiind profund impresionaţi de ospitalitatea noastră românească de care auziseră, dar care le-a întrecut aşteptările.
La fel, şi profesorii care au fost întâmpinaţi în prima seară de copiii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare olteneşti cu tradiţionala pâine şi sare.
Apoi elevii şcolii noastre au prezentat un frumos program artistic alcătuit din dansuri şi cântece olteneşti. La activităţi au participat pe lângă elevi şi profesori, membri ai comunităţii, părinţi, primarul şi viceprimarul comunei Glogova care le-au urat bun venit participanţilor.
În data de 1 noiembrie 60 de elevi şi profesori am plecat într-o excursie tematică ,, Pe urmele lui Brâncuşi’’. Astfel am vizitat casa memorială ,,Constantin Brâncuşi’’ de la Hobiţa, precum şi complexul sculptural de la Tg-Jiu.
După amiază am vizitat muzeul de artă casnică , hidrocentrala electrică, şi arhicunoscuta mânăstire din localitatea Tismana.
În cea de-a treia zi a vizitei, elevii parteneri au confecţionat din materialele refolosibile diverse obiecte, organizând o defilare şi un concurs de costume ,,eco’’.
Cadrele didactice au vizitat şcoala noastră şi au constatat că dispunem de cabinete moderne, dar şi de personal bine pregătit, chiar dacă şcoala noastră este aşezată într-un mediu rural.
După amiază am vizitat atelierul de olărit al ultimului olar din sat, dar şi cula glogovenilor, care este punctul de reper al localităţii noastre.
Pe 3 noiembrie, aceeaşi echipă care am vizitat Tg-Jiul, am plecat într-o excursie pe ruta Godeanu – Herculane-Severin. După ce am vizitat podul natural de la Ponoare, am pornit prin munţi înspre Herculane, musafirii fiind copleşiţi de splendorile naturale din zona noastră, dar şi de vechimea şi frumuseţea construcţiilor din Herculane.
Am vizitat şi Hidrocentrala Porţile de Fier I, precum şi vestigiile romane aflate la Severin.
Seara, participanţii au primit diplome şi au schimbat impresii, adrese de e-mail şi de facebook. S-au legat multe prietenii, elevii fiind nerăbdători să-şi întâlnească prietenii la următoarea vizită de proiect care se va desfăşura în Bulgaria, în perioada 26-30 martie 2012.
Prof. Vergina Mogoșan