Parlamentul României, „invadat” de artiştii gorjeni

Instituţii, societatea civilă şi artişti plastici din Gorj au expus marţi, 22 septembrie 2009, la Camera Deputaţilor, lucrări de artă populară, decorativă şi modernă. Atât parlamentarii cât şi delegaţiile străine şi româneşti venite în interes de serviciu sau, pur şi simplu, pentru a vizita a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, au fost plăcut surprinşi atât de originalitatea lucrărilor expuse, cât şi de muzica tradiţional- gorjenească pregătită pentru ei de Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”.

Creaţiile artiştilor gorjeni au putut fi admirate marţi la Parlament
Creaţiile artiştilor gorjeni au putut fi admirate marţi la Parlament

Expoziţia a durat opt ore şi a fost găzduită de holul central al Camerei Deputaţilor. Aceasta este prima activitate din cadrul proiectului „Artă, cultură şi tradiţie în judeţul Gorj” implementat de Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, care a implicat aici mai mulţi parteneri, printre care Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, Palatul Copiilor Gorj, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici, asociaţii şi fundaţii din Gorj, precum şi meşteri populari din judeţ. Un sprijin deosebit în această acţiune l-a adus deputatul Cosmin Popescu, cel care a făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei necesare pentru ca artiştii gorjeni să poată expune în impunătoarea clădire a Parlamentului României, prin care trec zeci de mii de oameni din ţară sau din străinătate, veniţi cu treabă sau în vizită.
O prezenţă inedită în cadrul expoziţiei a fost cea a Asociaţiei PRO VERTICAL, care „a scos în lume” primele piese rezultate ale proiectului „O şansă pentru fiecare”, proiect implementat în colaborare cu Fundaţia SOROS România, Şcoala Populară de Artă şi Muzeul Judeţean Gorj.
În aceeaşi zi de 22 septembrie 2009 a avut loc a doua acţiune din cadrul proiectului Direcţiei de Cultură Gorj „Artă, cultură şi tradiţie în judeţul Gorj” tot la Palatul Parlamentului. Este vorba despre expoziţia „Acasă la Brâncuşi” a artistului fotograf Teodor Dădălău, care a avut loc tot la Palatul Parlamentului, începând cu ora 18.00. Cele peste 200 de lucrări deosebit de sugestive ale artistului, aranjate într-un mod original, au încântat publicul, venit să respire „o gură de aer de la ţară”, în mijlocul Bucureştiului.