„Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?

Loading

Seminarul județean privind protecţia mediului cu sloganul „Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?, care a adunat elevi, părinți și profesori din instituții de învățământ preuniversitar din Gorj, reprezentanți ai Parcului Național Defileul Jiului și ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanți Crucea Roșie și Salvamont Gorj, reprezentanti ai Palatului Copiilor Tg-Jiu, precum și reprezentanți ai ADE Colorful Minds alături de voluntari OMV Petrom s-a desfășurat în această săptămână.

Educația ecologică a tinerilor și dezvoltarea unui comportament ecoprotectiv nu mai reprezintă din păcate o prioritate în educarea acestora. Mulți părinți încurajează cunoașterea și utilizarea tehnologiei, în detrimentul cunoașterii și protejării naturii. Astfel, mulți tineri ajung să se îndepărteze de natură și de beneficiile acesteia, necesare în dezvoltarea armonioasă a lor.

Proiectul a fost necesar deoarece semnalizează aceste fapte, oferă soluții și le pune în practică, dar ofera și o șansă la natură beneficiarilor activităților, care, sperăm să ducă mai departe ceea ce au descoperit. Organizatorii își doresc ca acest proiect să fie un mesaj despre magicul naturii către părinți, elevi, profesori și către comunitate.

Scopul proiectului a fost crearea de oportunităti pentru dezvoltarea comportamentului ecoprotectiv prin stimularea motivaţiei pentru protecţia naturii şi derularea de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător. Obiectivele: Conştientizarea şi sensibilizarea elevilor faţă de problemele mediului prin realizarea unui seminar județean privind protecţia mediului cu sloganul „Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?;  Cunoasterea habitatelor naturale, protectia si conservarea ariei naturale – Parcul National Defileul Jiului prin Amenajarea unui traseu tematic cu puncte de observare a faunei din Parcul National Defileul Jiului de către elevi voluntari ai Colegiului Tehnic General Gheorghe Magheru; Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a realitatii din mediul inconjurator, precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia prin realizarea de drumetii  în aria protejată de către elevi și preșcolari utilizând traseul tematic realizat anterior; Cunoaşterea comportamentelor specifice asigurării echilibrului naturii şi adoptarea unei atitudini de prietenie şi respect faţă de aceasta prin organizarea și desfășurarea unui concurs de fotografie supus comunității elevilor din instituțiile de învățământ partenere din Târgu Jiu și Bumbești Jiu, având ca tematică descoperirea frumuseții Parcului National Defileul Jiului de pe traseul tematic.

Pe lângă seminarul final și alte activități, s-a organizat și desfășurat un concurs de fotografie supus comunității elevilor din instituțiile de învățământ partenere din Târgu Jiu și Bumbești Jiu, având ca tematică descoperirea frumuseții Parcului National Defileul Jiului de pe traseul tematic și  distribuirea acestora pe rețelele de socializare