Până în 2030 şcoala românească se va schimba din temelii

Loading

La acest moment şcoala românească face mari eforturi să se schimbe dar este încă departe de ce presupune învăţământul la nivel european. Până în 2030 şi la noi Internetul şi Limba Engleză vor fi factori determinanţi. Profesorii nu vor dispărea, rolul lor se va schimba major, din transmiţători de informaţii ei vor fi doar formatori de deprinderi, ghidul de care nevoie elevul în această avalanşă de informaţii de toate tipurile.

Şcoala viitorului presupune schimbări esenţiale
Şcoala viitorului presupune schimbări esenţiale

Sistemele de educaţie din întreaga lume sunt într-un proces de schimbare, anul 2030 fiind de aşteptat să fie o graniţă pentru noi direcţii. În școala viitorului, profesorul nu va mai fi doar un transmițător de cunoștințe, ci va avea ca principală misiune orientarea elevului în propriul său proces de învățare. Curriculumul va fi personalizat, pe măsura necesităților fiecărui elev, și se va pune accent pe abilitățile personale și practice mai mult decât pe conținuturile academice. Internetul va fi principala sursă de cunoaștere, chiar mai mult decât școala, iar limba engleză se va consolida ca limbă globală a învățământului. Educația va fi mai scumpă și va dura toată viața, scrie cotidianul spaniol El Mundo.
Cadrele didactice vor avea rolul de a ghida elevul pe propria lui cale de cunoaștere. Vor fi mai mult ghizi decât transmițători de cunoștințe. Dacă în trecut erau singura sursă de informare disponibilă, lucrurile s-au schimbat deoarece internetul a acaparat totul, iar elevii pot găsi pe internet o bună parte din ceea ce se explică în clasă. Rolul profesorilor va fi și mai relevant. Vor trebui să le arate elevilor că trebuie să fie critici față de informație, că nu tot ceea ce găsesc pe internet este corect, că trebuie să selecționeze și să meargă la cele mai relevante surse.
Elevii își vor schimba profilul în următoarele decenii. Va fi vorba despre “un elev cu mult mai multe posibilități de acces la surse de cunoaștere, cu o mentalitate mai universală și mai puțin locală, protagonist indiscutabil al învățării.
Învățarea se va desfășura de-a lungul întregii vieți și nu se va limita la etapa de formare obligatorie și la universitate. Educația publică va rămâne o parte importantă din sistemul de educaţie dar sectorul privat va deveni majoritar după anticipările unor specialişti în Educaţie.
Va exista o limbă globală în educație, engleza, dar nici limbile naţionale nu vor fi abandonate.