Peste 2000 de preşcolari vor primi 50 lei lunar

Peste 2000 de copiii din Gorj vor fi ajutaţi să frecventeze grădiniţa 
Peste 2000 de copiii din Gorj vor fi ajutaţi să frecventeze grădiniţa 

Prefectura Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Asociația OvidiuRo au derulat săptămâna trecută, la Targu-Jiu, sesiunile  județene de informare a primarilor și respectiv a directorilor de şcoli şi grădinițe, asupra modului de implementare a programului național ,,Fiecare Copil la Grădiniță”. Acest program încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social în valoare de 50 de lei lunar. Nadia Gavrilă, directorul de program al Asociaţiei OvidiuRo, susţine că stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Pentru Gorj se estimează între 2-3000 de preşcolari care ar putea beneficia de acest ajutor.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, adoptate în 26 ianuarie 2016  de Guvern, tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, adică de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.
În document se  precizează că prezența regulată a copiilor la grădiniță este o condiție obligatorie pentru acordarea tichetului de 50 lei. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm potrivit căruia maximum trei învoiri și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță dintr-o lună. Evidența prezenței copiilor la grădiniță este ținută de educatori și este monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național, gestionat de Ministerul Educației.
Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza dosarului social. Stimulentul este acordat pentru perioada septembrie — iunie, în baza unei cereri și a declarației pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal de copil, cu ajutorul asistentului social din primărie, acolo unde este cazul.
Persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arată că se încadrează sub pragul de venit, nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat. De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.