O biserică pentru omuleți, la Crasna

Loading

O copie fidelă, dar în miniatură, a bisericii de lemn din satul Ungureni a fost realizată, de curând, de un meșter popular din comuna Crasna. Nicolae Rotaru nu este, de altfel, la prima încercare, el fiind autorul unei întregi gospodării țărănești în miniatură, în care găsești de la casa de locuit, până la poarta tradițională, patul de dormit, masa rotundă cu scaune, sau caucul pentru apă.

Meșterul Nicolae Rotaru, „uriaș” printre construcțiile sale liliputane
Meșterul Nicolae Rotaru, „uriaș” printre construcțiile sale liliputane

Biserica din lemn aflată în satul Crasna- Ungureni din județul Gorj, datată 1768, a devenit obiect de cercetare pentru Nicolae Rotaru, care își dorea, de ceva timp, să realizeze și un lăcaș de cult pentru presupușii omuleți care ar putea locui în casele sale, perfect funcționale. Așa că s-a pus pe treabă, inginerește, a măsurat, a calculat, a cioplit zile în șir, iar rezultatul se vede în imagini. Meșterul nostru a mers chiar mai departe cu creația populară, a pus șiță pe biserică, așa cum a fost odată (deși la restaurare construcția a fost acoperită cu tablă) și i-a adăugat o turlă.

Pasiune

Nicolae Rotaru e făcut o adevărată pasiune din încrustatul lemnului, dar recunoaște că are și un „microb” ce se transmite de la o generație la alta: „Bunicul meu a construit case din lemn, tata la fel. Și acum mai există în Crasna case ridicate de ei. Era atunci un curent, că toate casele se construiau din lemn. Acum, nu se mai construiește așa, dar eu, pentru a păstra tradiția familiei și a transmite mai departe acest meșteșug, am decis să fac aceste case în miniatură, respectând toate regulile cunoscute din moși- strămoși.”

Biserica din Crasna (Ungureni), cea care l-a inspirat pe meșter în opera sa
Biserica din Crasna (Ungureni), cea care l-a inspirat pe meșter în opera sa

Ustensile uitate
Pe lângă construcțiile în miniatură, Nicolae Rotaru a cioplit și obiecte ce se foloseau, cândva, la trebuirile casei. Printre acestea, se află presa pentru ulei din semințe de dovleac, trochița în care se scurgea uleiul, ciocanul de lemn cu care se presau semințele, prin baterea unor pene din lemn, țarcul pentru struguri cu țâță de lin, caucul și alte obiecte casnice care se mai găsesc doar prin muzee în mărime naturală. Dar așa, în miniatură, pot fi expuse în vitrină, sau pot fi oferite ca suvenir. De altfel, chiar și o casă în miniatură construită de Nicolae Rotaru, cu toate că avea o jumătate de metru înălțime, a ajuns să fie suvenir, fiind cumpărată de niște străini care au văzut-o la el și n-au mai putut să se despartă de ea.

One Comment on “O biserică pentru omuleți, la Crasna”

  1. Felicitari mesterului Rotaru. Mestesugul a fost si va fi o sursa de trai. Dar in ce priveste biserica… Presupunand ca a construit 10 replici pe care ar voi sa le vanda (legal, bineinteles) ar intampina dificultati. Intrebati la Mitropolia Olteniei cat costa autorizarea in conditiile legii 103/1992 si spuneti-ne si noua daca renteaza.

Comments are closed.