Nu trageți în Președinte!

Loading

A trecut și Ziua Națională în care, dacă ne luăm după televiziunile de știri, românilor le-a păsat mai mult de faptul că  președintele Klaus Iohannis a devansat banchetul oficial ca să prindă avionul de Dubai decât de marcarea festivă a 105 ani de România Mare. Toată lumea a deschis  știrile cu asta și cu faptul că Președintele are o cuvântare de 3 minute într-o deplasare de trei zile, ambele cu o doză mare de subiectivism dar și de neadevăr. Dar Iohannis e la final de mandat și îl putem tăvăli/bălăcări după modelul românesc ”să batem șaua…”, deși e doar o încercare disperată  de recăpătare a credibilității pierdute.  Aceleași ”oficine” de presă care îl critică acum pe locatarul de la Cotroceni îi cântau altădată în strună și ignorau lucrurile care și atunci se întâmplau la fel. Doar că atunci aveam ”prințul german” chemat să salveze România!

Ce î se întâmplă președintelui Iohannis în prezent nu e  nimic nou, Traian Băsescu și Ion Iliescu au trăît-o anterior, poate e un fel de dreptate tardivă pentru multiplele gafe și abuzuri, nedemne de un președinte constituțional pe care le-au făcut fiecare. Îl mai știți și pe Traian Băsescu, la fel ca Iohannis, cum înterpreta el Constituția, cum amenința și dădea ordine care se duceau la îndeplinire?  Acum situația este mai nuanțată și curând Iohannis va fi un obiect de decor căruia i se vor da bani de plecări ca să aibă toată lumea în cine trage, din fericire la figurat! Cred că ne uităm în altă parte, până la sosirea noului președinte la Cotroceni se face doar curățenie. Vizita lui Marcel Ciolacu în SUA ar putea însemna ceva, cine va fi favoritul de peste Ocean, Mircea Geoană sau actualul Premier? La ce încurcate sunt lucrurile la București, putem paria pe Ciolacu pentru că Geoană s-ar putea dovedi prea curat ca să poată fi controlat, șantajat, consiliat sau oricum am spune despre un șef de stat dintr-o țară bananieră.

Întorcându-ne la Klaus Iohannis, părerea mea este că nu înțelege nici el de ce este criticat   când muncește la fel cum este tratat pentru lungile perioade de absență. Până la urmă,  Guvernul trebuia să cumpere o aeronavă oficială pentru oficialități, banii care s-au cheltuit în ultimii ani ar fi achitat-o. Faptul că merge pe mai multe continente, primul conducător român după Ceaușescu, poate fi un semnal că diplomația românească ar putea să se trezească. Criticăm politicienii români că sunt niște ”yes-meni” dar nici nu încercăm măcar să le dăm circumstanțe atenuante sau sprijin când ar trebui să o facem! Desigur, Klaus Iohannis a fost o cauză pierdută de la început dar ne-am dat seama după nouă ani, unii dintre noi, alte milioane au ales altceva încă de acum 10 ani.

Ce am putea să facem ca să nu mai repetăm greșelile trecutului? Avem un an electoral în față ca să medităm! Poate, totuși, am depășit fazele cu ”omul rușilor”, dosarele fabricate la comandă de DNA, șantajele la vedere, răul cel mai mic, și alte lucruri care ne-au decis Președintele în ultimii ani!