Noi măsuri pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Loading

Duminică seara, 29 martie 2020, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a anunțat o  nouă serie de măsuri pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Printre altele, vorbim de plafonarea prețurile la utilități, de noi măsuri pentru susținerea activității transportatorilor, dar și înăsprirea pedepselor pentru persoanele care nu respectă izolarea sau carantinarea – și care vor trebui să suporte costul unei carantine suplimentare de 14 zile.

Ordonanța Militară Nr. 4  vine și cu o măsură de corectare a prevederilor ordonanței nr 3: persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi domiciliul și în afara orelor 11,00 – 13,00 pentru a merge la doctor în cazul unor tratamente precum cele oncologice sau dializa. De asemenae, cei peste 65 de ani pot părăsi domiciliul și între orele 20,00 – 21,00 pentru plimbarea animalelor de companie. „Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela. Aici avem din nou o problemă, polițiștii de la Târgu-Jiu solicită declarație pentru ieșirea cu animalele și pentru celelalte persoane deși ministrul Vela a spus altceva.

În cazul în care o persoană nu respectă izolarea la domiciliu, intră direct în carantină. Dacă o persoană nu respectă carantinarea, primește încă 14 zile de carantină. În ambele cauze, cei ce nu respectă regulile vor trebui să suporte costurile cu carantinarea. Ministrul Marcel Vela a declarat presei: ”Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani Este dureros momentul prin care trecem. E greu să ți se îngrădească unele drepturi și ca libertatea să depindă de o declarație. Dar, nerespectându-le, putem ajunge la adevărate tragedii. Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui cumplit virus.”

Alte lucruri interesante dinspre MAI. Din 22 februarie, structurile MAI au pus în aplicare măsuri pentru trierea cetățenilor la graniță. Au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în țară. S-au dispus măsurile necesare funcție de starea de sănătate și zona de unde au venit. Polițiștii au depistat 33.000 persoane care nu au respectat restricționarea circulației. S-au dispus amenzi de circa 46 milioane lei.

Amenzile pentru cine nu respectă ordonanțele militare minim 2.000 și maxim 20.000 de lei. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei.Se pot aplica și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.

Raed Arafat a declarat presei: ”Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală. Pacienții nu pot fi refuzați tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea la covid.”

Alte măsuri importante: ”Al doilea ordine stabilește modul de detașare sau delegare personal medical. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal.

Personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă e vorba de alte localități decât cele de domiciliu, se asigură cazarea și hrana

Detașarea în interiorul județului se dispune prin ordin al prefectului la propunerea DSP. Pentru delegarea în alt județ se face prin secretar de stat desemnat de Ministerul Sănătății

Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor”