Muzeul Județean Gorj primește vizita muzeului Clay Center din Virginia de Vest, SUA

Loading

sigla-american-alliance-of-museums sigla-Clay_Center-logo sigla-dos sigla-judetul-gorj sigla-muzeu-gorj

În perioada 1 – 14 aprilie 2015, o delegație americană de 12 persoane va sosi la Târgu Jiu, ca urmare a celui de-al doilea schimb cultural al proiectului ”Note comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne”, ce se desfășoară între Clay Center din Virginia de Vest, SUA și Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

Delegația gorjeană a fost primită cu căldură de gazdele din America, anul trecut, când s-a desfășurat primul schimb cultural din cadrul proiectului
Delegația gorjeană a fost primită cu căldură de gazdele din America, anul trecut, când s-a desfășurat primul schimb cultural din cadrul proiectului

Proiectul ”Note Comune” este rezultatul unei extraordinare colaborări, începută în octombrie 2013, dintre cele două muzee și a obținut finanțare de la Alianța Americană a Muzeelor în anul 2014. Primul schimb cultural a avut loc în octombrie 2014, când o delegație de 9 persoane din partea Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și a liceului partener, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, a vizitat Statele Unite ale Americii pentru a realiza o parte din activitățile prevăzute în proiect, precum: cursuri de pregatire profesională pentru profesori, concerte de muzică populară, vizite la muzee, etc. A fost un mare prilej pentru crearea unor prietenii frumoase, care se vor dezvolta și mai mult cu ocazia vizitei la Târgu Jiu.
Muzeul Județean Gorj a pregătit un program deosebit pentru oaspeții săi, încercând astfel să pună în valoare bogăția naturală și culturală a Gorjului, dar și a României. Astfel, prin specialiștii săi, muzeul va arăta prietenilor americani tradițiile și obiceiurile gorjenești, precum și obiectivele culturale ce se află în patrimoniul său.proiect-sua-clay-center-1
Delegația de 12 americani va cuprinde 4 reprezentanți ai muzeului partener – Clay Center din Charleston, Virginia de Vest, 2 profesori și 4 elevi de la Liceul Wahama din Mason County, Virginia de Vest și doi artiști de muzică populară din zona munților Apalași, cunoscuți pe plan local pentru talentul și pasiunea avute pentru muzică.
Vizita va începe cu conferința de presă oficială în cadrul căreia vor fi prezentați comunității locale oaspeții din Statele Unite și la care vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, va continua cu un tur al celebrelor opere ale lui Constantin Brâncuși și cu multe alte excursii în județul Gorj și nu numai. Muzeul Județean va însoți invitații americani într-un tur al mănăstirilor din județul Gorj, binecunoscute în țară pentru valoarea lor culturală, istorică și religioasă, în vizite la Muzeul Național Peleș, Muzeul Astra, la Castelul Bran sau într-o croazieră pe Dunăre, în zona Orșova.
Aceste vizite vor fi completate cu traininguri de pregătire profesională pentru profesori în digital storytelling și musical mash-up, ținute de specialiștii în programe educaționale de la Clay Center, de concerte comune de muzică populară românească și bluegrass ținute de artiștii populari și ore deschise pentru elevi.
Punctul culminant al celui de-al doilea schimb cultural va consta în concertul public, din data de 9 aprilie 2015, ce va avea loc la Targu-Jiu Shopping City, în care artiștii vor oferi publicului un regal de muzică tradițională din cele două țări. Concertul va fi completat de recitaluri ale unor cunoscuți artiști de muzică populară din Oltenia și va oferi publicului local, dar și invitaților din Statele Unite, o nouă perspectivă asupra valorii pe care folclorul o are pentru identitatea unui neam.
Datorită faptului că vizita invitaților coincide cu sărbătorile Pascale, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” a inclus în itinerar și o prezentare a tradițiilor de Paște din România, precum tradițiile din Joia Mare, ce vor fi descrise delegației americane într-un cadru natural excepțional ce redă atmosfera satului românesc tradițional – Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara.
Gazdele așteaptă cu drag sosirea prietenilor americani la Târgu Jiu și prin programul creat speră să ofere o imagine cât mai bună pentru județul Gorj și România. Este un prilej deosebit pentru Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, dar și pentru întreaga comunitate locală, de a promova valorile culturale ale României, precum și frumusețea sa naturală.
Muzeul Județean Gorj mulțumește Ambasadei SUA la București pentru tot sprijinul oferit în derularea proiectului.