Deputatul de Gorj Dan Ilie Morega l-a trimis la plimbare, sau mai precis, la alţi parlamentari, pe Constantin Ţăpuş, gorjeanul care a reuşit să dovedească faptul că a fost victima regimului comunist din România. Acesta a solicitat parlamentarului să facă o interpelare în Parlament, pentru că Legea 221/2009 are un articol declarat neconstituţional, dar acesta continuă să rămână în vigoare, motiv pentru care omul nu se poate judeca pentru a cere despăgubiri Statului Român.
Constantin Ţăpuş a promovat acţiunea privind obligarea Statului Român la acordarea daunelor morale, pentru că a fost privat de libertate în vederea anchetării, pe timpul lui Ceauşescu, întrucât asculta Europa Liberă şi le povestea colegilor de serviciu. A dovedit chiar că s-a îmbolnăvit din cauza securiştilor, care l-au ţinut mereu în tensiune, urmărindu-l, cerându-i să nu mai instige oamenii împotriva regimului. E drept că a reuşit să-i fie recunoscută calitatea de victimă a regimului comunist, dar când să-şi ceară drepturile s-a lovit de o lege declarată parţial neconstituţională, dar nemodificată până în momentul de faţă. Este vorba despre Lega 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. În prima instanţă, omul câştigase procesul împotriva Statului, dar, între timp, a apărut Decizia 1358/21 octombrie 2010 a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial din 15 noiembrie 2010, care a declarat neconstituţional art. 5 alin. 1 lit. a din Legea 221/2009, care prevedea acordarea de despăgubiri. Mai mult, nici măcar nu a fost modificată legea în 45 de zile, aşa cum trebuia, dar nici nu se mai poate aplica articolul declarat neconstituţional.
Supărat că a pierdut procesul din cauza unei legi neconstituţionale parţial dar care continuă să existe în respectiva formă, Constantin Ţăpuş s-a gândit că trebuie să apeleze la parlamentarii de Gorj, care au puterea de a face legi. A depus memorii la majoritatea dintre ei, dar degeaba. E drept că a primit de la unul un răspuns, dar l-a făcut să se ia cu mâinile de cap. Este vorba despre Dan Ilie Morega, care i-a răspuns, într-adevăr, dar numai ca să-l trimită la alţi parlamentari.
Scrisoare de la Morega
Iată, deci, răspunsul parlamentarului Dan Ilie Morega la solicitarea legitimă şi de bun simţ a unui contribuabil:
„Urmarea audienţei dumneavoastră din data de 28.04.2011 şi a memoriului nr. 195/28.04.2011 depus la Cabinetul Parlamentar având în vedere faptul că la proiectul „Legii privind instituirea unui regim juridic distinct şi temeinic fundamentat pentru categoriile diferite de drepturi băneşti cuvenite victimelor regimului totalitar comunist” Curtea Constituţională a declarat un articol neconstituţional, vă recomandăm să vă adresaţi domnului senator Toni Mihail Greblă în vederea demersurilor parlamentare necesare pentru înlocuirea articolului neconstituţional din proiectul de lege susţinut de dumneavoastră cu un articol care să respecte precizării Curţii Constituţionale şi care să fie adoptat de Parlament. Totodată vă mai poate sprijini Domnul Victor Ponta, deputat de Gorj pe Colegiul 6 Târgu Jiu, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Vi-am indicat pe cei doi colegi de Parlament fiind în măsură să vă sprijine întrucât modificarea articolului neconstituţional trebuie realizată de parlament în urma unor rapoarte ale comisiilor de specialitate, respectiv Comisia Juridică din Senat şi Camera Deputaţilor. Odată cu dezbaterea proiectului de lege în Parlament, vă asigur de sprijinul meu şi al colegilor.”
Concluzii
Aşa cum se vede mai sus, deputatul Morega nu a făcut ceea ce era mai uşor, o interpelare în Parlament, pentru a trage de mânecă pe colegii care au o lege parţial neconstituţională, ci l-a trimis pe Constantin Ţăpuş la alţi parlamentari. Asta în condiţiile în care putea, foarte simplu, să folosească instrumentul ce îi era cel mai la-ndemână- Tribuna Parlamentului, în care putea ridica o problemă a oamenilor, ce poate fi rezolvată astfel. Cu siguranţă cuvântul lui ar fi fost mai important decât înscrierea lui Constantin Ţăpuş la alte audienţe. Omul a făcut-o totuşi, la alţi parlamentari, dar de la aceştia nu a primit nici măcar un răspuns de pasare, ca de la Morega. Iar la final, ca să nu lase omul nerezolvat, Morega îi promite că, dacă propunerea sa va ajunge la vot, el o va susţine. Ba mai mult, îi promite şi votul colegilor, fără să precizeze dacă e vorba de toţi deputaţii, sau despre cine anume. Oricum, gorjeanul nostru nu cerea decât respectarea legii, de modificare în termen a unei legi declarată neconstituţională. E drept, parţial. El spune, însă, că nu se dă bătut: „România a rămas singurul stat fost comunist, membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene în care victimele regimului totalitar comunist li se refuză acordarea de compensaţii băneşti pentru prejudiciile morale suferite în timpul regimului totalitar. Acest refuz se materializează într-un tertip şi o malversaţiune legislativă. Nu mă las, însă. Voi ajunge la toate instanţele, chiar şi internaţionale, pentru a-mi câştiga dreptatea.”