Mobilitate CNTV în Spania , în cadrul proiectului „Geoparcurile ca puncte educaționale”

Loading

            În perioada 6-10.03.2023 elevii:Pîrcălabu Alexia,  Rădulea Alex-Grigore, Huzu Vladimir- Ioan, Davițoiu Ștefan coordonați de prof. Teodora Dragotă și Vasile Zaharia au participat la schimbul de elevi din cadrul proiectului Erasmus+ „Geoparks as an educational  point” în instituția parteneră  I.E.S. San Nicolás, din El Sauzal, insula Tenerife (arhipelagul Canare), Spania.                                                                                                                   

  Proiectul a pus și de această dată în valoare frumusețea Geoparcului El  Hierro, numit și „Insula celor 1000 de vulcani”, din cea mai mică și mai vestică insulă din Arhipelagul Canare.Insula are peste 500 de cratere vulcanice, ultima erupție având loc în octombrie 2011. Această insulă este situată la o distanță de 240 km de insula Tenerife și nu am putut să o vizităm , dar ne-a fost prezentată de partenerii noștri spanioli, din El Sausal.                                                

Participanții din Turcia(Geoparcul  Kula-Salihli, țara coordonatoare), Portugalia (Geoparcul Azore), Croația (Geoparcul Papuk), Grecia (Geoparcul Lesbos) și Roamânia (Geoparcul  Țara  Hațegului) au descoperit avantajele creării acestor zone protejate, dar funcționale din punct de vedere turistic, dar și ale colaborării și spiritului de echipă pe care îl creează un proiect Erasmus+.

            Există multe motive care recomandă Parcul Naţional UNESCO Teide ca imperativ turistic pe insula Tenerife, partenerii noștri spanioli oferindu-ne ocazia de a-l vizita. Zona devine parc naţional în 1954, ca recunoaştere a valorii inerente a locului, o valoare de relevanţă atât biologică, cât şi geologică. În timp, parcul a fost premiat cu diverse diplome ce consfinţeau unicitatea capitalurilor biolgice şi geologice ale sale, toate acestea culminând cu faptul că a fost declarat Patrimoniu UNESCO în 2007.Măsurat de la baza lui submersă, este al treilea vulcan de pe Pământ ca înălțime și masă, după vulcanii Mauna Loa și Mauna Kea, amândoi situați pe insula Hawaii.                                                                                                                                              

Este cel mai mare parc naţional din Spania, iarpeste 4 milioane de vizitatori vin aici în fiecare an, ceea ce face din Teide cel mai vizitat parc natural din Europa. În plus, Teide este unul dintre cele mai frecventate parcuri din întreaga lume, al doilea ca număr de vizitatori.                              

În ceea ce priveşte fauna, Parcul Naţional Teide se afirmă prin uriaşa diversitate de nevertebrate. Mergând de la arahnide la tot felul de insecte, nevertebratele însumează aproximativ 700 de specii. Deosebitul interes ştiinţific pe care aceste specii îl atrag este dat de faptul că o mare parte dintre ele este constituită din specii endemice. Dincolo de nevertebrate, capitalul faunistic este rotunjit de reptile, păsări şi mamifere, însă din punctul de vedere al diversităţii, acestea sunt mai puţin spectaculoase. Oricum, 3 specii endemice de reptile, 10 specii de păsări şi 5 specii de lilieci sunt de o importanţă deosebită pentru ecosistemul local. Trebuie menţionat că Parcul Naţional Teide adăposteşte şi o serie de specii (mamifere) care au fost aduse aici de-a lungul timpului: muflonul, iepurele şi ariciul algerian.                                             

            Planta endemice Echium wildpretii din primul plan pot ajunge la 3 m înălțime, a devenit simbolul parcului, Vârful Teide se observă în spate.                                                                           

  Însă, Teide nu este o destinaţie exclusiv pentru alpiniştii experimentaţi. Un teleferic a fost amenajat pentru a oferi turiştilor care vor pur şi simplu să admire parcul de sus fără a fi nevoiţi să înfrunte exigenţele topografiei dificile, oportunitatea de a admira muntele. Într-adevăr, telefericul nu acoperă în întregime parcul (ar fi aproape imposibil, întrucât parcul acoperă o suprafaţă de aproape 19000 de hectare), dar chiar şi astfel, este o facilitate pe care nici un turist nu ar trebui să o ignore atunci când se decide să viziteze Teide.

            Parcul este valoros şi datorită florei sale unice. Cele mai multe dintre plantele care s-au integrat în ecosistemul dur al parcului, au dezvoltat anumite particularităţi care să le ajute să supravieţuiască condițiilor vitrege. Multe specii sunt endemice fie pentru insulă, fie pentru parc, ceea ce sporeşte motivaţia de a conserva echilibrul natural al locului.                       

                                 

Pe de altă parte, cei mai mulţi turişti sunt atraşi de provocările generate de structura geologică a parcului. Nu doar frumuseţea magnifică a locului – dominată de impozantul Pilon de Azucar (Căpăţâna de Zahăr), aşa cum mai este numit vârful muntelui Teide, şi jalonată de uimitoare formaţiuni vulcanice – este cea care atrage turiştii, ci şi ideea de a cuceri locul cu toate traseele sale provocatoare pe care nici un căutător al aventurii nu ar trebui să le ignore, Teide fiind cel mai înalt munte din întreaga Spania şi din întreaga gamă de arhipelaguri din Atlantic. Este vorba, în fond, de un masiv înalt de 3718 metri care nu poate fi cucerit decât de persoane cu multă voinţă, rezistenţă şi experienţă.

            Echipa Erasmus + a vizitat și orașul San Cristóbal de La Laguna din Tenerife, care în anul 1999 a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind primiți de primarul localiății. Cu o populație de 152.222 de locuitori, San Cristóbal de La Laguna este al treilea oraș din insulele Canare și al doilea de pe insula Tenerife. Orașul adăpostește prima universitate fondată în insulele Canare, fapt pentru care a fost considerat întotdeauna drept centru intelectual și capitală culturală a arhipelagului Canarelor.

            În continuare, vă prezentăm câteva impresii ale elevilor participanți în cadrul acestei mobilități internaționale Erasmus +, din cadrul proiectului”Geoparks as an educational  point”:           

        – Alexandra Pîrcălabu : „Experiența plecării în Tenerife a fost una unică datorită peisajelor.Am fost impresionată de tipul de vegetație întâlnită, de peisajul vulcanic al  Parcului Național Teide și de clima călduroasă. Interacțiunea cu elevii proveniți din alte sisteme educaționale a adus un plus valoare experienței din Tenerife”.                                                              

    – Davițoiu  Ștefan: „Mi-a plăcut foarte mult această experiență. M-a impresionat atît istoria insulei și a orașelor pe care le-am vizitat cât și peisajele frumoase ale acesteia”.                               

– Huzu Vladimir-Ioan: „Pe mine m-a impresionat foarte mult natura de pe insulă și cum aceasta era foarte bine protejată. De asemenea este de admirat infrastructura insulei având în vedere pozitia ei față de Spania continentală.”                                                                                         

    – Rădulea Grigore- Alex: „M-a impresionat școala parteneră IES San Nicolas, care, desi mai mică decât CNTV, este mai modernă, oferindu-le astfel elevilor posibilitatea de a învăța într-un mediu atragător și stimulativ pentru vârsta lor. La Școala San Nicolas învață elevi de naționalități diverse. De exemplu, unul dintre elevi  vorbea spaniolă și germană pentru ca s-a născut și a locuit câțiva ani in Germania, dar și poloneză și engleză întrucât tatăl său este polonez, iar mama sa este britanică.Cred că diversitatea etnică este determinată și de faptul ca Tenerife este o locație ideală unde să trăiești, iar atitudinea prietenoasă a colegilor din Tenerife este influențata pozitiv și de faptul călocuiesc pe o insulă unde clima este o primăvară eternă.

                                                                                             Inspector școlar.prof. Teodora Dragotă

                                                                                                             Profesor  Vasile Zaharia