Mitropolitul, la Mănăstirea Polovragi

Loading

În Duminica Fiului risipitor, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor de la Mănăstirea Polovragi din judeţul Gorj. Mitropolitul a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul sfântului aşezământ monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Credincioşii de la Mănăstirea Polovragi au trăit bucuria participării la Liturghia ținută de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei
Credincioşii de la Mănăstirea Polovragi au trăit bucuria participării la Liturghia ținută de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei

Duminică, 12 februarie (a 34-a după Rusalii), credincioşii de la Mănăstirea Polovragi au trăit bucuria participării la Liturghia ținută de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi si diaconi din care a făcut parte şi părintele protoiereu Iulian Mărgineanu de la Protoieria Târgu Cărbuneşti.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile desprinse din textul evanghelic rânduit a se citi în această duminică ce marchează încheierea primei săptămâni din perioada bisericească a Triodului (Matei 15, 11-32 despre pilda Fiului risipitor), subliniind faptul că pilda Fiului risipitor are o semnificaţie deosebită pentru oamenii zilelor noastre, care au mare nevoie de întoarcere la dragostea Tatălui ceresc. “Toți ne-am născut în familiile noastre și ne-am botezat, am primit un nume înscris în cartea Tatălui ceresc. Dar, cu vârsta, nu ne-am ținut statornici în ascultare faţă de Tatăl nostru din ceruri, am alergat undeva departe, dincolo de zidurile bisericii, în ispitele şi plăcerile deşarte ale acestei lumi. De bună seamă că, și acolo, Dumnezeu ne-a îndreptat și ne-a călăuzit pașii spre sfânta biserică unde ni se dăruieşte hrana cea duhovnicească necesară sufletului, unde ni se dă iertare pentru păcatele noastre, ni se dă dezlegare, ni se dă sfânta euharistie şi toate cele necesare pentru mântuirea noastră. Deci, parabola aceasta este rostită şi pentru noi, căci şi noi rătăcim și ne abatem de la drumul cel drept, fiind înșelați de ispita diavolului, de pofta noastră, fiind înșelați de lumea care ne amăgește și ne dirijează pe căi greșite. Părăsind aceste pofte ale trupului, ale trufiei, ne întoarcem la Tatăl ceresc şi El ne primește cu multă dragoste, pentru că atunci când ne întoarcem, revenim în firea noastră, adică, avem mintea curată, gândirea luminată, fiindcă mintea și rațiunea sunt centrul existenței noastre atunci când sunt pătrunse de Duhul Sfânt. Şi aceasta se poate împlini numai în biserică Aici ne întâmpină Tatăl, Creatorul nostru. pentru că pe toți ne-a dăruit și ne-a învrednicit cu câte ceva, pentru ridicarea minții la ceruri. Aici ne întâmpină cu mireasma Duhului Sfânt, iar de aici plecăm acasă la noi cu căldura Părintelui ceresc, Care ne așteaptă permanent ca să revenim în Casa Sa și să rămânem pentru totdeauna în iubirea Sa. Aşadar, Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndemnă să ne întoarcem de la locurile îndepărtate ale șederii noastre, să venim iar la Casa Tatălui ceresc, unde ne așteaptă cu multă bucurie, iar când ne spovedim și ne împărtășim, ne dăruiește viața adevărată prin Sfânta Împărtăşanie, ca noi să venim din pierzare la «aflare»”, a subliniat IPS Irineu.