Copiii care au participat, vineri, la activitățile organizate de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au avut o misiune care i-a încântat foarte tare. Mai întâi, au vizitat o parte din expoziția de istorie, primind explicații despre vasele de lut vechi de mii de ani, au vizonat un film despre restaurarea ceramicii și au călcat, pentru prima dată, în laboratorul de restaurare al muzeului. Apoi, au devenit, la rândul lor, restauratori. Au avut ca temă, la atelierul organizat la final, să refacă puzzle-uri cu vase ceramice din Lumea Antică.
Activitățile au început cu o mică prezentare, realizată de două fetițe, care au adus de acasă, pentru a le arăta colegilor, un set decorativ croșetat de una dintre ele împreună cu bunica ei, câteva cristale, precum și o mică colecție de monede vechi. Astfel, este încurajată participarea copiilor la meșteșugurile tradiționale și aprecierea pieselor vechi, care reprezintă, pentru Omenire, fragmente de istorie. De asemenea, copiii au aflat că pot să-și îndemne părinții să nu arunce obiectele vechi ce nu le mai sunt folositoare, ci să le ducă la muzee.
Restaurarea, pas cu pas
Micuții au aflat, cu surprindere, că vasele expuse în muzeu nu au fost făcute din culori diferite, ci zona de pastă albă este realizată de restauratori. Aceștia pun, special, materialul de adaos din altă culoare față de piesele originale, pentru a se putea distinge care parte din vase este originală și care reconstituită. De asemenea, copiii au vizionat un filmuleț, în care erau explicate fazele restaurării unui vas din Cultura Cucuteni, vechi de peste 7000 de ani. După ce au înțeles importanța și complexitatea acestei activități, copiii au intrat, cu emoție, în laboratorul de restaurare al muzeului. Aici, restauratorul de ceramică le-a arătat cum face, din niște cioburi care au fost scoase la lumină de arheologi, să „reînvie” vase de lut, după ce au stat mii de ani în pământ.
A venit, apoi, rândul copiilor să-l invite pe restauratorul de ceramică la atelierul lor, unde au primit provocarea de a face și ei restaurare, pe măsura vârstei lor, prin reconstituirea de puzzle-uri ce reprezentau vase ceramice din diverse zone ale Lumii. La final, aceștia au avut libertatea de a-și da frâu liber creativității și a colora planșele reconstituite, pe gustul lor. Rezultatele finale au fost o încântare pentru părinți, care au declarat că sunt foarte bucuroși că muzeul face activități cât mai variate pentru public.
Programul de educație muzeală este organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în fiecare zi de vineri. Activitățile care urmează și condițiile de participare pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj .