Maria Lătăreţu, la răscruce de drumuri

Casa „Maria Lătăreţu” riscă să fie desfiinţată, pentru că funcţionează ilegal şi fără să ofere condiţiile de conservare preventivă şi de siguranţă necesare obiectelor de patrimoniu de inestimabilă valoare pe care le adăposteşte. Sătulă să mai bată drumul, de patru ani încoace, de la Bucureşti la Bălceşti şi să fie dusă cu vorba, nora marii artiste, Iona Lătăreţu, ne-a declarat, în exclusivitate, că va lua obiectele şi le va duce acasă, dacă nu se intră, urgent, în legalitate. De asemenea, aceasta e nemulţumită pentru faptul că clădirea a început să se degradeze şi stă mai mult închisă, deşi o angajată a primăriei e plătită să primească turiştii.

Deşi are program cinci zile pe săptămână, casa „Maria Lătăreţu” stă mai mult închisă
Deşi are program cinci zile pe săptămână, casa „Maria Lătăreţu” stă mai mult închisă

Au trecut patru ani de când a fost construită pentru a deveni „Casa Muzeu Maria Lătăreţu”, dar construcţia de la Bengeşti- Ciocadia, care adăposteşte obiectele ce au aparţinut marii artiste, se degradează pe zi ce trece şi stă mai mult închisă. Sătulă de promisiuni şi temându-se ca lucrurile soacrei sale să nu se deterioreze din cauza umezelii şi a moliilor, sau să fie furate, pentru că aceastp clădire nu e electrificată, nu are sistem de alarmă şi nici măcar paznic pe timp de noapte, Ioana Lătăreţu ameninţă că le va lua şi le va duce acasă: „Până acum am tăcut şi am avut răbdare, dar acum m-am hotărât să bat cu pumnul în masă şi să-mi arog dreptul pe care-l am, acela de moştenitor legal, alături de fiul meu, al Mariei Lătăreţu. Nu am nevoie de faimă pentru mine. Vreau doar să se intre în legalitate, iar lucrurile mamei mele- pentru că Maria Lătăreţu a fost nu soacră, ci mamă pentru mine- să fie păstrate cu sfinţenie, în satul unde s-a născut, aşa cum şi-a dorit soţul meu.  Ne-am dorit ca oamenii să le poată vedea, să se bucure de ele, dar, nu vreau să fiu răutăcioasă, nici măcar un spray de molii n-au cumpărat cei care le-au luat în primire. Pantofii de scenă din piele de şopârlă ai Mariei Lătăreţu… i-am găsit mucegăiţi. Ce să vă spun mai mult. Nu s-a făcut nimic din ce s-a promis. Am fost, înainte de inaugurare, în 2006, la Ministerul Culturii, împreună cu preşedintele Asociaţiei Culturale Maria Lătăreţu, Maria Medregan, să obţinem avizele necesare pentru intrarea colecţiei de piese în rândul colecţiilor naţionale şi a casei în circuitul turistic. Ni s-a spus că dosarul nu e complet, dar că putem face inaugurarea, dacă-mi iau eu angajamentul că în trei săptămâni se va merge cu întreaga documentaţie, după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile. Nici până acum nu s-a întâmplat asta.”

Ilegal
Potrivit directorului Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, Pompiliul Ciolacu, Casa Maria Lătăreţu funcţionează ilegal: „Dacă această casă nu are documentaţia întocmită şi dosarul aprobat la minister, aceasta funcţionează ilegal. Recomandarea mea ar fi ca persoanele responsabile să vină la noi, pentru a le da îndrumările necesare, ca să intre în legalitate, altfel nu are voie să funcţioneze ca obiectiv turistic de patrimoniu naţional.”  La rândul său, Muzeul Judeţean Gorj şi-a retras obiectele Mariei Lătăreţu pe care le-a expus  cu ocazia inaugurării: „Nu puteam să le mai lăsăm- ne-a declarat directorul Dumitru Hortopan- pentru că nu există pază, sistem de alarmă şi nici temperatura şi umiditatea optime pentru conservarea preventivă, existând pericolul ca piesele să se degradeze, sau chiar să fie furate.”

Ioana Lătăreţu, hotărâtă să îi facă dreptate soacrei sale
Ioana Lătăreţu, hotărâtă să îi facă dreptate soacrei sale

Ruperea „pisicii”
Maria Medregan, preşedintele Asociaţiei Culturale Maria Lătăreţu e de acord că trebuie făcut ceva, dar spune că organizaţia pe care o conduce nu are posibilitatea să investească bani pentru îndeplinirea condiţiilor obligatorii pentru aprobarea dosarului la Ministerul Culturii. Aceasta spune că preferă să doneze casa Muzeului Judeţean Gorj, decât să fie distrusă, mai ales că a fost construită cu mari greutăţi, cu sprijinul unor oameni de bine care au făcut donaţii: „Iniţial, am predat colecţia şi casa Primăriei Bengeşti Ciocadia, pentru că nu avem banii necesari pentru întreţine casa, dar nu e întreţinută, podeaua a început să se scufunde, prin şiţă plouă, iar persoana care ar trebui să se ocupe de casă şi să primească vizitatorii nici măcar nu stă la program. În aceste condiţii, eu voi propune membrilor asociaţiei să donăm casa muzeului.”
Ce nu am reuşit să aflăm, încă, este apartenenţa terenului de sub casă, pentru că juristul instituţiei s-a bâlbâit, în şedinţa de consiliu local, când a fost întrebat cui aparţine: „terenul a fost atribuit printr-o hotărâre de consiliu local Asociaţiei Culturale Maria Lătăreţu”. Acesta n-a reuşit, însă, să spună dacă a fost atribuit în folosinţă gratuită, în baza Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, sau prin donaţie, aşa cum ne-a declarat, iniţial, primarul comunei, Victor Giogia. În final, luând act de declaraţia Mariei Medregan, care a spus răspicat în şedinţa de consiliu că va propune membrilor asociaţiei să doneze casa muzeului şi să rămână parteneri, primarul şi consilierii au promis că vor accepta să intre în parteneriat cu muzeul şi cu asociaţia, urmând ca muzeul să se ocupe de administrare şi să facă demersurile pentru înfiinţarea oficială a Casei Muzeu Maria Lătăreţu.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, instituţie care are în subordine muzeul, a declarat că instituţia pe care o conduce e deschisă colaborării: „E foarte bine dacă şi asociaţia, Consiliul şi primarul au promis că vor colabora cu muzeul. Astfel putem să investim acolo şi să transformăm Bengeştiul într-un punct turistic pe harta României.”