„Maria Apostol”, festival la ediția IV

Loading

Pe 8 septembrie 2012, are loc, în comuna Runcu, a IV-a ediție a Festivalului- concurs de muzică populară oltenească „Maria Apostol”. Acesta are două secțiuni: soliști vocali 7-14 ani și soliști vocali 15-35 de ani, premiile fiind în trofee, diplome și în bani. Fiecare concurent va trebui să cânte o piesă din repertoriul marii solistei.

Maria Apostol, comemorată de tineri și copii, prin cântecele sale
Maria Apostol, comemorată de tineri și copii, prin cântecele sale

Concursul este deschis inter­preților din județele Olteniei cu vârsta între 7 și 35 de ani, fiecare județ având dreptul de a participa cu doi concurenți, cu precizarea că nu sunt acceptați în concurs soliști vocali angajați în ansambluri profesioniste. De asemenea, nu pot participa interpreții care au câștigat premiul I la ediția precedentă.
Acompaniamentul concu­renților va fi asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”.
Organizatorii Festivalului „Maria Apostol” sunt Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primăria Runcu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Festivalul organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc.

Remember

Maria Apostol s-a născut și a petrecut ultimele luni din viață la Runcu, plecând dintre cei vii la data de 5 septembrie 1993, la doar 39 de ani, din cauza unei boli incurabile. În scurta sa viață a reușit, însă, să cucerească inimile  românilor din țară și din străinătate cu vocea sa. La 16 ani a câștigat primul său premiu I, în Tabăra Năvodari, la 19 ani a câștigat trofeul „Floarea din Grădină”, iar din anul 1974 până în 1990 a fost solista Ansamblului Profesionist „Rapsodia Română” din București, cu care a făcut turnee în țară și în străinătate. De asemenea, a participat la emisiuni radio și TV și a înregistrat discuri la Electrecord.
Participanții care vor veni la festival vor avea ocazia să viziteze colecția muzeală organizată la Runcu într-o casă construită special de autoritățile publice locale. Aici pot fi admirate obiecte personale ce au aparținut artistei: costume populare, fotografii, diplome, medalii și Trofeul „Floarea din Grădină”.