Anul şcolar 2014-2015 va aduce cu el o serie de modificări pentru elevii din Gorj şi din toată ţara. Câteva dintre cele mai mediatizate modificări sunt următoarele: introducerea disciplinei opţionale “educaţie prin şah”, manuale noi (atât in format clasic cât şi digital), metodă interdisciplinară de predare pentru clasa a II-a şi noţiuni obligatorii de fizică şi fracţii pentru elevii claselor a II-a. Cel puţin acestea ar fi în rezumat noutăţile anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale în această vară, examenele naţionale şi evaluările din doi în doi ani urmând să rămână la fel.
Aşa cum am anunţat deja pe cititorii noştri, cursurile şcolare vor începe în data de 15 septembrie şi se vor desfăşura pe parcursul a 36 de săptămâni, însumând 177 de zile lucrătoare.
Predare interdisciplinară la clasa a II-a
Dacă metoda de predare interdisciplinară se folosea în anul şcolar 2013-2014 doar la clasa pregătitoare şi la clasa a I-a, odată cu începerea noului an şcolar aceasta se va regăsi şi la clasa a II-a. Conform ministrului Educaţiei, Remus Pricopie: “metoda interdisciplinară de predare este, de fapt, pregătirea pentru testele tip PISA. A fost introdusă, pentru prima dată, în sistemul românesc de educaţie în anul şcolar 2013-2014, în clasa pregătitoare şi clasa I, continuă cu elevii din clasele a II-a, iar din toamnă aceste generaţii vor beneficia şi de primele manuale noi, în premieră şi în sistem digital. Predarea interdisciplinară va fi extinsă apoi la clasele a III-a şi a IV-a simultan cu noile manuale”.
Totodată, începând din acest an, elevii claselor a II-a vor fi nevoiţi să înveţe noţiuni elementare ale fizicii şi ale fracţiilor. Această decizie a autorităţilor a stârnit controverse în rândul cadrelor didactice care spun că elevilor li se cere să înveţe prea multă materie şi că s-a îngreunat programa şcolară în loc să fie aerisită. Lucru nu ar trebui să ne mire, sistemul românesc de învăţământ este plin de asemenea exemple.
Manuale tipărite şi digitale
O altă noutate în noul an şcolar o reprezintă faptul că vor fi introduse manuale noi care se vor regăsi atât în format clasic cât şi în format electronic. Primii beneficiari ai manualelor digitale vor fi elevii claselor a I-a şi a II-a. Urmează ca în anii viitori aceste manuale să fie introduse şi la clasele mai mari.
Până în anul 2018 vor funcţiona în paralel atât manualele clasice cât şi cele digitale. Apoi vor rămâne doar cele digitale.
An şcolar similar celui precedent
Cele mai importante repere ale calendarului ar fi că semestrul I va debuta în 15 septembrie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă va avea loc în perioada 20 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015, după care se reiau cursurile până în data de 30 ianuarie. Vacanţa intersemestrială se va desfăşura în intervalul 31 ianuarie – 8 februarie 2015.
Semestrul al II-lea va debuta în 9 februarie 2015. Vacanţa de primăvară se va desfăşura în perioada 11 aprilie – 19 aprilie, iar cursurile se vor relua luni, 20 aprilie. Vacanţa de vară va începe în 20 iunie 2015 şi va dura până în 13 septembrie 2015.