MAI promite bani pentru Rânca

Loading

Lucrările de la Rânca aşteaptă cofinanţarea de la Guver
Lucrările de la Rânca aşteaptă cofinanţarea de la Guver

Primarii de la Novaci şi Baia de Fier, Pantelimon Todea şi Constantin Mihuţescu, s-au întors cu promisiuni ferme de la secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, că vor primi bani pentru cofinanţarea   proiectul de la Rânca, ce cuprinde dezvoltarea domeniului schiabil şi sistemul ecologic de colectare – epurare a apelor uzate. Lipsa banilor care ar trebui să vină de la stat pentru partea de cofinanţare a proiectului PHARE 2006 se datorează atât crizei, cât şi faptului că, iniţial, autoritatea contractantă care a semnat contractul de finanţare a fost Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în 2008, dar între timp ministerele au fost reorganizate.
Marţi, 25 ianuarie 2011, primarii celor două localităţi s-au întâlnit la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu secretarul de stat Mihai Capră, care le-a promis că va face toate demersurile necesare pentru acordarea sumelor necesare pentru partea de cofinanţare ce revine statului în cadrul proiectului „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare – epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, jud. Gorj”. Primarul Pantelimon Todea spune că în faza următoare trebuie făcut un memoriu din partea Instituţiei Prefectului, care urmează să fie înaintat la minister: „Domnul ministru secretar de stat Mihai Capră a avut o deschidere deosebită, mai ales că a venit la Rânca la sfârşitul anului trecut, împreună cu domnul ministru Traian Igaş, cu ocazia unei reuniuni a prefecţilor şi s-a convins de potenţialul turistic al zonei. Eu şi domnul primar Mihuţescu am mers cu un memoriu, domnul ministru secretar de stat l-a văzut şi ne-a spus că totul e în regulă, doar că memoriul trebuie să vină de la Instituţia Prefectului- Judeţul Gorj, vizat de Consiliul Judeţean.”
În prezent, telescaunul de pe Vârful Păpuşa a fost recepţionat şi se aşteaptă autorizaţia de transport pe cablu şi omologarea pârtiei, iar lucrările la sistemul de colectare – epurare a apelor uzate sunt realizate în proporţie de 90%, iar constructorii aşteaptă plăţile, pe ultimele tranşe de lucrări efectuate.

Anunţ public
La sfârşitul anului 2008 autorităţile publice din Gorj se mândreau cu faptul că s-a câştigat finanţarea de la Uniunea Europeană pentru lucrarea de la Rânca. Iată, în continuare, anunţul public apărut pe site-ul autorităţii contractante:
“Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în calitate de Autoritate Contractantă, a semnat contractul de lucrări  „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare – epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, jud. Gorj” – Lot 2. Beneficiarii contractului în valoare totală de3.289.918,35 Euro fără TVA sunt Consiliul Local Novaci, Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Valoarea totală a contractului provine din următoarele surse: Phare 2006: 1.948.289,65  EUR  (59,22%); Fondul Naţional: 649.429,88 EUR (19,74%) şi beneficiarii locali: 692.198,82 EUR (21.04%). Lucrările au în vedere echiparea domeniului schiabil din staţiunea Rânca cu o instalaţie de transport cu cablu de tip telescaun fix. De asemenea, pentru asigurarea unor condiţii optime de utilizare a pârtiei de schi se propune dotarea şi cu un utilaj de întreţinut pârtia de schi. “