Lupii fac ravagii la stâne

„Lupii băăă!”; aşa se aude pe culmea Cioclovinei şi pe munţii dimprejur, de răsună Valea Tismanei, de câte ori lupii ies din pădure şi atacă stânele. De regulă, ciobanii sunt împăcaţi cu regulile naturii şi acceptă molcomi ca jivinele să-şi ia tributul lăsat de la Dumnezeu, dar de data asta gluma s-a îngroşat. Pentru că animalele sălbatice au devenit din ce în ce mai obraznice, stăpânii de oi au făcut plângere la primărie…. împotriva lupilor.

Când sunt hămesiţi, lupii atacă în haită chiar şi în gospodăriile de la munte
Când sunt hămesiţi, lupii atacă în haită chiar şi în gospodăriile de la munte

Povestea a început din vară, când ciobanii stăteau cu oile la munte (că de ceva timp au coborât în satele de la poalele munţilor, la iernat). Oamenii erau obişnuiţi să convieţuiască cu lupii şi celelalte vieţuitoare ale pădurii, ba chiar li se părea normal să mai dea şi ei o „dijmă” că, de, erau pe teritoriul acestora. Unul dintre ei ne povestea, senin cum atacă animalele pădurii: „Într-un an ne-a luat lupu’ oaia a măi frumoasă, în altul, au plecat caiii în herghelie, că noi îi lăsăm să umble singuri pe munţi şi nu s-au mai întors toţi. O dată, chiar, a intrat vulpea noaptea în stână, a trecut pe lângă patul meu, de am şi mângâiat-o în somn, că am crezut că-i cânele şi s-a dus la cutia unde ţineam închise găinile, tot de răul lor. Da vara asta au luat-o lupii razna de tot!”

Cu jalba la primar
Supăraţi că lupii le strică tot mai rău profitul, care şi aşa nu e cine ştie ce, ţinând cont că preţurile la produsele animale cam fac pasul pe loc, un grup de stăpâni de oi au iniţiat un memoriu şi s-au dus cu el la mai marii localităţii. Primarul oraşului Tismana s-a trezit, astfel, că trebuie să înregistreze o plângere împotriva lupilor: „La noi sun peste 40 de proprietari de oi cu turme mari, ca să nu mai spun că mai tot gospodarul are, acolo, 10-15 oi, să aibă un caş proaspăt pe masă. Aşa că, într-o zi au venit vreo opt, în numele tuturor şi au adus un memoriu semnat, în care ni se cerea să luăm măsuri, că lupii le atacă oile, mult mai mult ca în anii trecuţi.”
Jalba oamenilor şi-a urmat cursul legal, a fost înaintată la Instituţia Prefectului, iar de acolo la Diredţia Silvică Târgu Jiu, instituţia care administrează fondurile de vânătoare din acea zonă.

La vânătoare de lupi
Ion Coşleba, responsabilul cu vânătoarea din cadrul Direcţiei Silvice Târgu Jiu, ne-a declarat că Instituţia Prefectului a comunicat problema cu care se confruntă crescătorii de oi de la Tismana şi că s-au început măsurile ce se impuneau: „Pe sezonul  2008-2009, în acest fond de vânătoare avem cota de recoltă la lup de opt exemplare, din care s-au extras până acum numai doi lupi, aşa că ne pregătim acum să extragem şi restul cotei, mai ales că au devenit agresivi.”

Victima, un cerb

Cerbul sfârtecat de lupi pe Valea Sadului a fost alergat de haită peste 5 km
Cerbul sfârtecat de lupi pe Valea Sadului a fost alergat de haită peste 5 km

Zilele trecute şi pădurarii de vânătoare de pe raza Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu au avut „în vizită”, o haită de lupi hămesiţi. În timp ce participau la o partidă de vânătoare organizată pentru alte specii de animale, ei au luat urmele haitei, pe zăpadă, până au dat de victima lor, un cerb din care mai rămăsese pielea şi trofeul: „Am luat-o după ei, pe Valea Sadului, în sus. Erau opt lupi în haită, după cum i-am identificat după mărimea urmelor labelor. Am mers mai mulţi kilometri spre inima muntelui, pe pod de gheaţă format de cascadele şi izvoarele care au îngheţat din cauza frigului din primele zile ale anului şi, până la urmă le-am găsit victima. Un cerb de 5 ani, cu distanţa occipitzală şi cea dintre coarne foarte mare pentru vârsta lui. Dacă n-ar fi fost răpus de lupi ar fi ajuns, cu siguranţă, la maturitate, un exemplar medaliabil cu aur.” A povestit Ion Coşleba
Problema e că, deşi lupii sunt carnivori, periculoşi pentru animale sălbatice, domestice şi chiar pentru om, face parte dintre speciile de animale protejate din România şi nu poate fi împuşcat la întâmplare, pentru a nu fi stricat echilibrul trofic di natură.

18 Comments on “Lupii fac ravagii la stâne”

 1. bai … macar lupii aia mananca de foame, voi impuscati sa va excitati. care sunt mai indreptatiti?
  astept un raspuns…

  freaks

 2. Sunt intru totul de acord cu Marius…In tara noastra inca nu se da sau s-a uitat valoarea cuvenita la bogatia din regatul animalelor in afara omului inganfat.
  Pe timpul regilor nostrii erau sfinte vietuitoarele si le pretuiau si le respectau stramosii nostri dar acuma NOI DISTRUGEM TOTUL pe unde trecem.

  Ar trebui sa se infiinteze mai multe organizatii pt ocrotirea naturii si nu numai si tot odata pt educarea populatie romane cu scopul de A PROTEJA NATURA PT CA SI EA NE PROTEJEAZA pe specia noastra a oamenirii insignificante.

 3. saracii de ei ataca din cauza foamei,ce sa mamance,animalele ce le-n puscati voi???

 4. mai taceti ca voi stati la bloc, cu internetul in fata, habar nu aveti ce se cum se petrec lucrurile pe acolo. daca ati iesi din scara blocului si ati da de o haita de lupi agresivi sunt sigur ca nu v ar conveni.
  lupii ca si ursii, ptr ca s au inmultit f mult, intr adevar gasesc mai greu de mancare si s au obisnuit sa de a iama in gospodarii sau, dupa cum se intampla in Brasov, la tomberoane.
  asta nu mai e normal.
  data viitoare cand te urci in 41 sau intri la metrou sa te uiti in spate poate te urmareste vreun lup

 5. asa este,pana nu te lovesti de o haita de lupi nu trebe sa vorbesti in necunostiinta de cauza.Se imnmultesc foarte rapid si harana in paduri nu prea mai este,e trist dar asta e realitatea..Pana la urma e legea naturii,trebuie sa supravietuiasca si ei cumva……..

 6. marius alexandra si adrian ba voi nu stiti ce se petrece la munte si mai vorbiti shut up.

 7. bai nea robert! retardati ca tine au defrisat padurile iar arealul lupilor si al ursilor s a restrins…si nu mai au ce minca.. iar de inmultit ar fi misto sa ti se inmulteasca neuronii , nu doar ura pe care o manifesti fata de animale…

 8. sunt medic veterinar domnule mihai, intr un jutet vecinat de zona de care e vorba. asa ca nu mi vorbi de dragostea de animale.
  daca dumneata stai in oras si nu ai altceva de facut decat sa comentezi prosteste pentru ca cine stie ce slujba de rahat ai si nu te vede seful e problema ta. dar in zonele de la tara sunt alte probleme legate de inmultirea necontrolata a animalelor pradatoare, pe care dumneata nici nu le poti imagina in ideologia de cartier, unde toata lumea e fericita, animalul e in padure, nenorocitii taie padirile si ana are mere, ca asa se vede la televizor.
  deci.. astept inca un comment interesant la adresa mea , prin care sa mi demonstrezi ca esti mult superior.

 9. lupii sunt animale maiestuoase, puternice si care impun respect.Pacat ca vorbiti asa despre ei. Sunt cele mai frumoase animale si nu ucid decat atunci cand e necesar.Ar trebui sa luam exemplu.

 10. E cam nasol! Sper sa se fi luat pana la urma masuri impotriva lupilor.
  Daca nu le tin piept cu ceva, e posibil sa atace si oameni.

 11. Ce tragedie, lupii au ucis si au mancat un cerb care peste cativa ani putea fi medaliat cu aur si l-ati fi omorat voi, cu un ranjet de satisfactie pe fatza. Macelarilor, si eu am fost pasionat de vanatoare, dar atunci cand vanatorii aveau etica in privinta faunei,hraneau si protejau salbaticiunile padurii , astfel incat sa nu ajunga la disparitie.In niciun caz nu voi intelege vanarea lupilor, animale de la care ar trebui sa invatam multe si mai ales animale a caror carne oricum nu o consumam.

 12. cum? cum? cum?cei care distrug adurile sunt acolo shi voi faeti necaz de lupi??? ce as rea sa aud asta de la speciaisti..cand cresc ,ca akm am 12,o sa fac eu rezervatii shi crescatorii pe tematica repopularii deoaree lupii au prea putin areal , oamenii prospera pe cand lupii abea ca se hranesc pe ziua de maine datorita defrisarii shi vanatrii excesive.shi in legatura cu ael cerb ASTA E CURSUL VIETII.ar fi ajuns un premiu… asta ziceti a l-au omorat lupii da daca il omorati voi?
  ar fi fost tare sa comenteze lupii un articol ”Oammenii au omorat un cerb doar pt coarne si blana”…chaer ma intreb ce ar zice lupii daca ar putea vorbi….
  Raspuns:
  -in … voua, anatori puturoshi are nu ne asati de manare-e doar o gluma-

 13. am uitatmai am o idee.. roasta…. e ar fii sa omoram toate animaele intr-o o zii, maaar sa nu ne mai plangem de ele, incusiv cele de comnpanie. cui i-ar conveni?
  nu cred ca prea multora le-ar convenii ca dupa o zi grea shi stresanta,conictuasa nu le-ar plaea sa vina acasa sa stea cu animalul de companie sa se joace, sa il alinte, sa se calmeze cu el…..
  am asta e ceea ce gandesc akm

 14. In asentimentul Dianei adaug: daca am invata de la lupii sa luam din natura doar pentru consum nu doar de dragul distrugerii si a intariri idei ca sunt in varful lantului trofic. Dacii, stamosii nostrii in respectau si convietuiau impreuna, noi in 2000 de ani am involuat. Defrisam padurile, nu un copac sau un ha de padure, ci versanti intregi de munte. Le distrugem sursele de hrana din salbaticie si ne miram ca interactioneaza cu omul.

 15. Ce vrajeala ieftina, unde e facuta poza? Ca asta din poza cu pantofii lui de lac si la sacou chiar a „.. mers mai mulţi kilometri spre inima muntelui, pe pod de gheaţă format de cascadele şi izvoarele care au îngheţat din cauza frigului…”

  Cat despre lupi, daca noi ca „oameni” si mai ales ca natie vanam tot iepuri, fazani, caprioare, cerbi, ei ce sa mai manance ?? noi luam de la ei si ei de la noi

 16. ACUM VA VAITATI CA LUPII DAU IAMA IN OILE CIOBANILOR, E RAU SA ITI DECIMEZE LUPII OILE SAU CAPRELE DAR DE,,LUPII,, DIN P. D.L. NU V-ATI SATURAT FRATILOR,PE ASTIA CIT II MAI SUPORTAM…….

Comments are closed.