Lupii fac ravagii la stâne

„Lupii băăă!”; aşa se aude pe culmea Cioclovinei şi pe munţii dimprejur, de răsună Valea Tismanei, de câte ori lupii ies din pădure şi atacă stânele. De regulă, ciobanii sunt împăcaţi cu regulile naturii şi acceptă molcomi ca jivinele să-şi ia tributul lăsat de la Dumnezeu, dar de data asta gluma s-a îngroşat. Pentru că animalele sălbatice au devenit din ce în ce mai obraznice, stăpânii de oi au făcut plângere la primărie…. împotriva lupilor.

Când sunt hămesiţi, lupii atacă în haită chiar şi în gospodăriile de la munte
Când sunt hămesiţi, lupii atacă în haită chiar şi în gospodăriile de la munte

Povestea a început din vară, când ciobanii stăteau cu oile la munte (că de ceva timp au coborât în satele de la poalele munţilor, la iernat). Oamenii erau obişnuiţi să convieţuiască cu lupii şi celelalte vieţuitoare ale pădurii, ba chiar li se părea normal să mai dea şi ei o „dijmă” că, de, erau pe teritoriul acestora. Unul dintre ei ne povestea, senin cum atacă animalele pădurii: „Într-un an ne-a luat lupu’ oaia a măi frumoasă, în altul, au plecat caiii în herghelie, că noi îi lăsăm să umble singuri pe munţi şi nu s-au mai întors toţi. O dată, chiar, a intrat vulpea noaptea în stână, a trecut pe lângă patul meu, de am şi mângâiat-o în somn, că am crezut că-i cânele şi s-a dus la cutia unde ţineam închise găinile, tot de răul lor. Da vara asta au luat-o lupii razna de tot!”

Cu jalba la primar
Supăraţi că lupii le strică tot mai rău profitul, care şi aşa nu e cine ştie ce, ţinând cont că preţurile la produsele animale cam fac pasul pe loc, un grup de stăpâni de oi au iniţiat un memoriu şi s-au dus cu el la mai marii localităţii. Primarul oraşului Tismana s-a trezit, astfel, că trebuie să înregistreze o plângere împotriva lupilor: „La noi sun peste 40 de proprietari de oi cu turme mari, ca să nu mai spun că mai tot gospodarul are, acolo, 10-15 oi, să aibă un caş proaspăt pe masă. Aşa că, într-o zi au venit vreo opt, în numele tuturor şi au adus un memoriu semnat, în care ni se cerea să luăm măsuri, că lupii le atacă oile, mult mai mult ca în anii trecuţi.”
Jalba oamenilor şi-a urmat cursul legal, a fost înaintată la Instituţia Prefectului, iar de acolo la Diredţia Silvică Târgu Jiu, instituţia care administrează fondurile de vânătoare din acea zonă.

La vânătoare de lupi
Ion Coşleba, responsabilul cu vânătoarea din cadrul Direcţiei Silvice Târgu Jiu, ne-a declarat că Instituţia Prefectului a comunicat problema cu care se confruntă crescătorii de oi de la Tismana şi că s-au început măsurile ce se impuneau: „Pe sezonul  2008-2009, în acest fond de vânătoare avem cota de recoltă la lup de opt exemplare, din care s-au extras până acum numai doi lupi, aşa că ne pregătim acum să extragem şi restul cotei, mai ales că au devenit agresivi.”

Victima, un cerb

Cerbul sfârtecat de lupi pe Valea Sadului a fost alergat de haită peste 5 km
Cerbul sfârtecat de lupi pe Valea Sadului a fost alergat de haită peste 5 km

Zilele trecute şi pădurarii de vânătoare de pe raza Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu au avut „în vizită”, o haită de lupi hămesiţi. În timp ce participau la o partidă de vânătoare organizată pentru alte specii de animale, ei au luat urmele haitei, pe zăpadă, până au dat de victima lor, un cerb din care mai rămăsese pielea şi trofeul: „Am luat-o după ei, pe Valea Sadului, în sus. Erau opt lupi în haită, după cum i-am identificat după mărimea urmelor labelor. Am mers mai mulţi kilometri spre inima muntelui, pe pod de gheaţă format de cascadele şi izvoarele care au îngheţat din cauza frigului din primele zile ale anului şi, până la urmă le-am găsit victima. Un cerb de 5 ani, cu distanţa occipitzală şi cea dintre coarne foarte mare pentru vârsta lui. Dacă n-ar fi fost răpus de lupi ar fi ajuns, cu siguranţă, la maturitate, un exemplar medaliabil cu aur.” A povestit Ion Coşleba
Problema e că, deşi lupii sunt carnivori, periculoşi pentru animale sălbatice, domestice şi chiar pentru om, face parte dintre speciile de animale protejate din România şi nu poate fi împuşcat la întâmplare, pentru a nu fi stricat echilibrul trofic di natură.