Instituţiile de învăţământ superior din România funcţionează sub semnul provizoratului, luna iulie fiind termen limită pentru procesul de clasificare al universităţilor. Doar o parte dintre universităţi vor primi locuri pentru masterat în această toamnă iar admiterea la doctorat se va face prin concurs. La acest moment, universităţile nu ştiu nici pe ce buget vor conta din toamnă deoarece Ministerul Educaţiei a anunţat că banii vor fi acordaţi în baza unui raport făcut de rectori pe ultimii cinci ani. Există suspiciuni că politicul va juca un rol deosebit de important în această evaluare a universităţilor.
Concursurile de admitere la master, inclusiv la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu nu se vor organiza decât într-o singură sesiune anul acesta, în toamnă. Universităţile care au anunţat concursuri de admitere la master în vară au schimbat data, întrucât competiţiile vor fi organizate doar după clasificarea universităţilor, adică în septembrie. Totodată, locurile la doctorat vor fi ocupate prin concurs într-o perioadă în care şi aşa candidaţii nu se înghesuiau din pricina taxelor prohibitive.
Vremuri grele pentru universităţi
Aşa cum a anunţat Ministerul Educaţiei, în iulie este în plină desfăşurare procesul de clasificare a universităţilor. “Locurile la master vor fi acordate numai în baza clasificării universităţilor, întrucât nu toate instituţiile de învăţământ îndeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregătire”, se spune într-un comunicat recent al acestei instituţii.
Tot din această toamnă, pentru doctorat, în premieră, locurile vor fi scoase la concurs. MECTS are 3.500 de locuri pentru doctorat care vor fi scoase la concurs. Competiţia este individuală, la ea participă conducătorul de doctorat care prezintă una sau mai multe teme de cercetare pentru doctorat (teme de doctorat). Dacă nu va fi selectată nici o temă, atunci respectiva instituţie nu va primi locuri la doctorat. Organizarea doctoratului este cu atât mai complicată cu cât Legea Educaţiei Naţionale aplicabilă din acest an presupune renunţarea din toamnă la foarte mulţi conducători de doctorat pe motive de vârstă.
Ministerul Educaţiei pregăteşte un cod al studiilor doctorale care va prezenta modul în care vor fi organizate concursurile de doctorat şi şcolile doctorale. În funcţie de temele câştigate la concurs, universităţile îşi vor putea scoate la concurs locurile la doctorat în interiorul instituţiei.
Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.
De fapt, ministrul Daniel Funeriu, a emis un ordin prin care a solicitat conducerilor universităţilor de stat să realizeze un raport privind activitatea instituţiilor de învăţământ superior pe ultimii cinci ani, în afară de 2011. În baza analizei acestor rapoarte, se vor stabili, din toamnă, finanţările de la bugetul de stat pentru universităţi şi numărul de locuri în cămine destinate studenţilor fiecărei instituţii de învăţământ.