Democrat-liberalul Ionel Manţog a făcut, zilele trecute, prognosticuri în legătură cu modul cum vor fi îndemnaţi să voteze minerii conduşi de Marin Condescu la alegerile prezidenţiale. Acesta spune că nu crede că liderul sindical îi va îndemna să voteze cu Partidul Social Democrat, chiar dacă a admis că acest lucru n-ar fi imposibil.
Manţog admite că Marin Condescu e foarte alunecos, cea mai recentă experienţă având-o la alegerile parlamentare când, spune acesta, după ce Condescu s-a bucurat că PD-L-ul a atras doi lideri de sindicat (Severus Militaru şi Ion Ruşeţ) care au şi ieşit parlamentari, în plină campanie electorală a declarat public că-i susţine pe Victor Ponta şi pe Toni Greblă de la PSD. Cu toate astea, democrat-liberalul nu crede că liderul minerilor va susţine PSD-ul la prezidenţiale: „Nu cred (nu că ar fi imposibil) că Condescu îi va îndemna pe mineri să voteze PSD-ul.”
După cum a sugerat Manţog, Marin Condescu a mers, la parlamentare, la două capete şi nu ca să câştige oricum, indiferent cine iese învinge în lupta electorală, ci ca să câştige din două părţi. De altfel, aşa cum acesta a pus problema, e clar că sindicalistul a reuşit performanţa de a confecţiona doi parlamentari din lideri de sindicat cu sprijinul PD-L-ului şi are sprijin, în acelaşi timp, de la alţi doi parlamentari PSD-işti, câte un senator şi câte un deputat de la fiecare din cele două partide. Astfel privită problema, Marin Condescu poate fi chiar felicitat pentru că a pariat pe câştigători, arătându-şi, în acelaşi timp, puterea asupra minerilor şi puterea sa de a influenţa votul, orientându-i pe mineri cum să voteze. Asta, însă, la prima vedere, fără să se facă o analiză exactă asupra rezultatelor oficiale după numărătoarea voturilor, pentru a se vedea dacă cei patru parlamentari au câştigat alegerile în localităţile cu populaţie preponderent minieră. Oricum, parlamentarii Militaru şi Ruşeţ nu se pot supăra pe Condescu că i-a susţinut, cel puţin declarativ, pe Ponta şi pe Greblă, pentru că aceştia din urmă nu concurau cu ei pe colegiu.
Negocieri din 2004
Marin Condescu a dovedit că ştie să parieze pe câştigător şi în 2004, la alegerile prezidenţiale, ba chiar a fost indusă ideea că Traian Băsescu a câştigat alegerile în Gorj, graţie lui. Într-un judeţ roşu până atunci, în care PSD-ul era majoritar pe toate planurile şi în care se află cei mai mulţi mineri, în turul II a câştigat Băsescu, cu 84.941 de voturi, Năstase având 74.925 de gorjeni care l-au votat, potrivit datelor de la Statistică. Asta după ce, în turul I, la Gorj Năstase avea 68.228 de voturi, Băsescu 46.799 de voturi, iar Vadim 47.330. Şi atunci, Marin Condescu a ţinut să încline balanţa în timpul campaniei electorale, între cele două tururi de scrutin dând un comunicat prin care anunţa că minerii îl susţin pe Traian Băsescu. Asta după ce se întâlnise, mai întâi, cu Adrian Năstase la negocieri şi se pare că liderul PSD-ist nu i-a promis că-i va soluţiona toate cererile, fapt care l-a determinat să meargă la negocieri şi cu Băsescu, pe sistemul: „cine dă mai mult”.
Cum, necum, se poate spune că Marin Condescu face ce face şi cade, de fiecare dată, în picioare, reuşind să întoarcă toate ploile în favoarea sa.