Interese mari în jurul UCB

De câteva săptămâni, se promovează în media un nou scandal pe seama Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, mai exact se încearcă crearea unei opoziții viabile la adresa echipei rectorului actual, Adrian Gorun. Spun că se încearcă pentru că până acum rezultatele au fost jalnice, nu poți să spui că te opui lui Adrian Gorun și nu reușești să îți impui nici măcar ”un opozant” în Senatul UCB. Ba, mai mult, spui că vrei să candidezi la funcția de rector dacă masele ți-o vor cere dar practic nu faci decât să îți ameninți o colegă chiar pe un post de televiziune.
Dacă actuala conducere este atât de hulită sau atât de detestată, chiar să nu se găsească nimeni să ia atitudine? Cele două-trei nume care au ieșit în față nu conving, nici electoral când au fost în liga mare la politică și nici în alegerile de orice fel din Universitate. Să fie toate acestea întâmplătoare, să se fi opus rectorul până și la performanțele profesionale ale respectivilor? Din câte știu eu, cei care au făcut performanță la Târgu-Jiu sunt cu totul alții și nu au obiceiul să se vaiete pe televiziuni. Cei care acuză unele excese ale conducerii UCB e foarte posibil să aibă dreptate dar au avut suficient timp să o spună, fac acum scandal când sunt în afara cercului celor care decid. Sau acum se fac jocurile politice pentru următorii ani?
Cine crede că cele de mai sus înseamnă o justificare pentru managementul UCB se înșeală amarnic. Principalul reproș se referă la faptul că actuala conducere întreține constant o atmosferă conflictuală, ieșirile din presă fiind relevante din acest punct de vedere pentru ambele tabere. Practic asistăm la un scandal continuu iar dacă uneori acesta nu este foarte mediatizat se datorează mai mult înțelepciunii ziariștilor decât a protagoniștilor. Ce să mai vorbim de faptul că există instituții media de casă, poate că nu dezinteresate, care nu ne spun decât chestii de ”Oglindă, oglinjoară” pe banii de ofertă școlară, de exemplu!
UCB-ul are probleme ca orice instituție de învățământ, se fac și nu se fac cursuri, unii sunt mai favorizați decât alții, ochii unora plac mai mult decât ai altora dar asta nu ar trebui să se regăsească în presă. Scandalurile interminabile decredibilizează Universitatea într-o perioadă dificilă de reorganizare. Eu continui să cred că UCB-ul supraviețuiește pe criteriul socio-economic, părinții nu au bani să își dea copiii în altă parte, decât pe unul de performanță, nici nu ar putea fi altfel de vreme ce juriștii, economiștii și inginerii pregătiți aici găsesc locuri de muncă foarte greu și în cu totul alte profesii. De aici ar trebui să plece cei care vor să facă o schimbare, nu de la ”ridică-te tu ca să stau eu”. Ca să fii credibil trebuie să vrei ceva bun pentru toți, nu doar pentru propria persoană.
Sunt interese mari în jurul UCB iar asta o știm toți dar parcă s-a pierdut uzul rațiunii. Să fie chiar așa de mari interesele politice sau în joc sunt banii de investiții, sediile, etc.?