Inspectori şcolari chemaţi la Ministerul Educaţiei pentru clasa pregătitoare

Loading

Joi, 7 februarie 2012, la Bucureşti va avea loc o întâlnire de lucru între conducerea Ministerului Educaţiei şi şefii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Caselor Corpului Didactic. Cu o săptămână în urmă a avut loc o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali din ţară în care le-a prezentat deciziile pe care Guvernul le-a aprobat privind organizarea şi desfăşurarea clasei pregătitoare.

Elevii de clasă pregătitoare vor învăța cu învățătorul
Elevii de clasă pregătitoare vor învăța cu învățătorul

Într-o videoconferinţă cu inspectorii şcolari din toată ţara desfăşurată săptămâna trecută, ministrul Educaţiei Naţionale Remus Pricopie le-a cerut acestora să creeze un dialog constructiv şi continuu cu sindicatele, autorităţile locale şi părinţii. Potrivit unui comunicat de presă al MEN, „Cu această ocazie, ministrul le-a transmis inspectorilor generali că administrarea sistemului de învăţământ trebuie să se centreze pe stabilitate şi flexibilitate în gestionarea situaţiilor punctuale”.

Clasa pregătitoare la școală

Clasa pregătitoare este în continuare în învățământul primar obligatoriu, începând cu 6 ani. Înscrierea copiilor se va realiza în funcție de vârsta lor la 31 august 2013, astfel:copiii cu vârsta mai mică de 6 ani: se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu este obligatoriu; înscrierea se va face în urma unei evaluări specifice; copiii intre 6 si 7 ani se vor înscrie obligatoriu la clasa pregătitoare; copiii mai mari de 7 ani se vor înscrie in clasa I.
Potrivit HOTNEWS, în ce privește înscrierea în clasa I a copiilor cu vârste mai mari de 7 ani, ministrul Educației Naționale Remus Pricopie a explicat  că exista “un număr important de copii care, deși au împlinit şase ani la 1 septembrie anul trecut, nu sunt, nu au fost înscriși în clasa pregătitoare. Părinții au decis să îi mențină în grădiniță”.
Tot ministrul Educației spunea în aceste zile că înscrierea în clasa I “este o situație specială (…) având în vedere situația de tranziție. Nu vom repeta acest lucru, sau nu ne propunem să repetăm acest lucru și în anii viitori. Aici, ca observație generală, să știți că întotdeauna și in toate țările, atunci când se iau masuri de genul acesta de modificare a ciclurilor de studii, niciodată nu se reușește din primul an o integrare de 100%, cu atât mai mult cu cât măsura este implementata fără o pregătire corespunzătoare”. Astfel, criteriul circumscripției școlare va fi menținut în prima etapa de înscriere. Până pe 31 martie, Ministerul Educației va aproba Metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare.
Aceasta, care va fi aplicabilă în luna aprilie 2013, va propune printre altele:  înscrierea la grădiniță/școala de circumscripție este o “opțiune garantată”, iar părintele poate opta, ca și anul trecut, pentru o altă unitate de învățământ;  în funcție de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare; Criteriul de circumscripție se păstrează și anul acesta;  În ce privește numărul de etape de înscriere, acestea vor fi mai puțin de patru.