O nouă activitate din cadrul proiectului European în Țara Gorjului de sus a fost desfășurată în această săptămână pe raza comunei Runcu. Echipa CTGM Euroscola – 2018 și-a propus să urmarească dezvoltarea durabilă a comunei Runcu în urma accesării fondurilor europene. A fost ales proiectul cu finanțare europeană denumit – Modernizare drumuri de interes local în satele Runcu, Valea Mare, Bâlta, Răchiți, Bâltișoara și Dobrița, Comuna Runcu, Județul Gorj, în valoare de 944.153 euro.
Astfel, s-a realizat asfaltarea a peste 30 km de drumuri pe raza satelor menționate mai sus și asfaltarea drumului forestier Șușita Seacă, drum ce permite accesul turiștilor într-o zonă de un pitoresc deosebit urmând ca printr-un alt proiect să se facă legatura cu depresiunea Petroșani, zona Straja. Această viitoare investiție va însemna o valorificare puternică a potențialului turistic din zonă, Valea Susitei fiind deosebit de atractivă. De asemenea, drumul de pe Valea Sohodolului este prins într-un alt proiect european, zona fiind ocrotită prin lege cu statut de rezervație naturală. Călătorul rămâne impresionat de calitatea drumurilor de acces din satele Bâltișoara, Bâlta, Valea Mare pe care se circulă în condiții foarte bune, rețeaua de apa și canal este făcută cu mult simț de răspundere, ordinea și curățenia din zonă întregind imaginea de ansamblu pe care o lasă comuna Runcu, o imagine care poate fi comparată cu orice zonă rurală din Europa de Vest.
Comuna dispune de trei alimentări cu apă, o rețea de canalizare la standarde europene, rețea de telecomunicații polivalentă: telefonie fixă și mobilă, internet, televiziune prin cablu și prin satelit.
Datorită acestei infrastructuri moderne, zona s- a dezvoltat din punct economic și social.Nu au întârziat să apară noi investitiori care să contribuie la relansarea turismului din zonă. Statisticile arată o creștere a numărului structurilor de cazare: pensiuni, moteluri, cabane. Cele mai reprezentative structuri de cazare sunt: Casa din padure, Conacul Culcer, Pensiunea Balkan Expres, pensiunea Aurora, Casa Bella, Casa Rustik, Casa Stefania etc. Toate oferă condiții la standarde europene.
Turismul de weekend s-a dezvoltat foarte mult, zona fiind aleasă ca destinație de recreere de locuitorii orașelor Tg-Jiu, Craiova, Drobeta Turnu Severin, chiar și București.
Ecoturismul și agroturismul se regăsesc în zonă, mulți locuitori si-au construit propriile afaceri in domeniul turismului. Au apărut noi locuri de muncă, a crescut nivelul de trai astfel încât a scăzut procentul emigrării spre țările vestice,,a crescut natalitatea, s-a realizat o întinerire a populației.
Pentru elevi, toate aceste realizări s-au materializat în școli modernizate, locuri de joacă, o sală de sport construită în satul Bâlta, cea mai mare sală din mediul rural în care se desfășoară tot felul de activități și competiții sportive. Această sală aduce fonduri extrabugetare prin închirieri pentru competiții sportive județene și interjudețene.
De asemenea, modernizarea infrastructurii a reprezentat un principal imbold pentru realizarea unei asistențe sociale de calitate. Cele două cămine de bătrâni de la Dobrița și Suseni sunt deosebit de căutate datorită condițiilor oferite. S-a realizat un centru de permanentă care adună anual un număr mare de cazuri de urgență, populația beneficiind de îngrijire medicală în condiții optime. Spitalul de pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”, situat la altitudinea de 780 de metri, este construit la începutul secolului XX, a fost reabilitat și dotat la standarde europene, iar drumul de acces la acest sanatoriu este oglinda clară a investițiilor din fonduri europene, iarna sau vara fiind la fel de ușor de străbătut.
Privită în ansamblu, comuna Runcu este o așezare de marcă a județului Gorj, unde oameni pricepuți și gospodari au realizat lucruri mărețe, prin proiecte al căror impact este deosebit de puternic pentru toți locuitorii acestor sate de la poalele masivului Vâlcan-Godeanu.
Modernizarea infrastructutrii a deschis orizonturi nebănuite pentru întreaga comunitate .
Localnic sau vizitator,te vei simți aici un adevărat European în Țara Gorjului de Sus. Europa investește în zonele rurale, împreună creștem satul românesc.