Începem să ne săturăm de impostori

Loading

Dezechilibrele economice pe care le-am contabilizat în ultimii ani atrag atenţia că în România există o piaţă nefuncţională. Exporturile şi investiţiile sunt încă deficitare, iar consumul, principalul motor al creşterii economice în România, nu este, deocamdată, funcţional. Veniturile populaţiei sunt, aşadar, rezultatul „perpetuării ineficienţei în economie”. Se afirma pertinent că pentru a tinde la statutul categoriei sociale de mijloc, ar trebui să avem salarii de 2.000 – 3.000 lei. Înţelegem deci, că în România, mai mult de două treimi din populaţie trăieşte la limita (sub)existenţei, din moment ce salariul minim pe economie abia dacă ajunge la 700 lei. Dar România trebuie să îşi revină, iar acest lucru este posibil doar cu o echipă care ştie şi poate redresa trendul unei economii care până acum a suferit. Iată de ce este astăzi nevoie poate mai mult ca oricând de continuitate. O continuitate care să asigure o creştere sustenabilă a economiei. O creştere reală, căci de impostorii care, de unii singuri, promit ne-am săturat.
Poate vă întrebaţi care sunt rezultatele României după 22 de ani de democraţie? O parte pe aici, o parte pe acolo. Concluzia: rezultate… din părţi. Şi asta nu pare să deranjeze câtuşi de puţin pe cei cărora ar trebui să le crape obrazul de ruşine. Bine că noi românii am pierdut şi gramul acela de conştiinţă pe care îl deţineam şi suntem scutiţi de simţămintele ruşinoase. Cui nu-i convine, poate liniştit să-şi ia lumea în cap, căci altfel riscă să-i sară lumea în cap.
Este aşadar cât se poate de clar că România va avea parte de o iarnă deloc uşoară.În termeni reali, în acest an leul s-a apreciat, lucru de neînţeles dacă punem în balanţă „performanţele” economice ale ţării. Probabil în prima parte a anului 2013 (poate chiar în ianuarie) BNR va permite o corectare a situaţiei. În cazul unei evoluţii liniştite, presiunile pe curs vor putea fi contracarate în continuare de BNR. Trebuie să remarcăm că, sub o presiunea plăţilor aferente datoriilor contractate până acum, este impetuos necesară găsirea unor surse de finanţare ieftine. Acordul cu FMI nu este decât simbolic, menit a menţine rating-ul ţării. Găsirea banilor pe pieţele financiare internaţionale se va constitui într-o adevărată provocare, mai ales în cazul unei evoluţii dificile a Europei. Este evident pentru foarte mulţi, că la ora actuală, România trebuie să găsească bani pentru a plăti datoria către FMI. Altfel spus, ne împrumutăm din nou pentru a plăti datoria principală.