Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Agenția Națională de Integritate (ANI) este o instituție făcută pentru a toca bani publici și a executa ordine politice portocalii. Deși creată prin lege ca  o instituție fără dinți, ANI s-a dovedit în ultimii ani un adversar de temut pentru toți cei care nu sunt de aceeași  parte cu Traian Băsescu. Cum nu băgăm mâna în foc pentru nimeni  iar  cei care au făcut politică la vârf au acumulat ceva  averi, adică nu sunt oameni săraci, poate că adevărul e în multe cazuri pe la mijloc sau chiar mai mult. Bineînțeles, încă mai  așteptăm să vedem  conturile unor politicieni români prin străinătate, tot ne promitea asta un ”obosit”, vorba lui Mircea Badea,  parașutat director  ANI acum ceva  vreme.
Că  ANI nu a văzut decât într-o direcție nu ar fi de mirare, problema e că Parlamentul i-a dat acestei instituții prea multă putere și nici o răspundere. Mi s-ar părea corect ca în momentul când se constată că a luat-o pe arătură, și am avut cazuri și în Gorj, cei vinovați să plătească cu vârf și îndesat pagubele. La noi nu se întâmplă nimic din toate astea iar legea e făcută în așa fel încât și un nevinovat poate  fi  târât de această mașinărie infernală  în care trei ani trebuie să stai departe de orice funcție publică pentru că așa a vrut un nene care și-a pus averea și veniturile pe numele părinților.
Nu aș fi scris aceste rânduri, doar s-a tot scris și s-a tot vorbit, dacă nu am avea două cazuri în ultima perioadă care ne pun pe gânduri. Mai întâi, actorul Mircea Diaconu și-a pierdut funcția ministerială și apoi și pe cea de senator pentru că a fost parlamentar și director de teatru. Nu știu cât câștigă un director de teatru sau ce poate face el din această funcție, s-a încercat chiar un dosar penal, în timp ce o parte dintre parlamentarii PDL sunt hoți și șantajiști la drumul mare. Tot ANI nu a văzut că Boldea s-a îmbogățit într-un an cât alții în zece iar liderul PDL Vrancea și-a păstrat ”intrările” la ministerul Elenei Udrea și după ce aceasta a plecat. Cel de-al doilea nume, intrat în malaxorul ANI mai recent, Liviu Marian Pop este acuzat de inspectorii de integritate că și-ar fi creat un folos  prin readucerea CAR-ului și cotizației sindicale pe statul de plată, așa cum era de zeci de ani. Pentru o revenire la normalitate în Educație după epoca Funebru(Funeriu), Liviu Marian Pop ar putea plăti cu funcția. Ce trecut, ce alte vremuri, noi ne raportăm, din nefericire, la înainte și cu…Băsescu. Dar asta-i altă gâscă în altă plasă!
Stau și mă întreb cum de aleșii portocalii nu au pățit nimic pe măsura faptelor de care presa a tot scris? Păi cum s-ar putea face asta? Parchetul General, DNA, CSM, ANI și alte instituții răspund doar la ordinul Cotroceniului. Președintele ne spunea mai deunăzi că asta înseamnă ”echidistanță”. Oare chiar nu ne dăm seama la ce ni se livrează ambalat la Cotroceni?