În sfârşit, vine apa la Turcineşti

Loading

Până la sfârşitul lunii, se va ştii care este firma câştigătoare a lucrărilor pentru realizarea reţelei de apă în comuna Turcineşti. La licitaţia care a avut loc în data de 11 martie 2008, au participat 30 de firme, dintre cele 42 care au cumpărat caietele de sarcini, termenele de execuţie promise de executanţii aflaţi în competiţie fiind între două luni şi jumătate şi 14 luni.

Începând din acest an, oamenii din Turcineşti vor avea apă la reţea
Începând din acest an, oamenii din Turcineşti vor avea apă la reţea

După ani de luptă cu sistemul, în care banii pentru reţeaua de apă curentă a locuitorilor comunei Turcineşti s-au plimbat de mai multe ori între Bucureşti şi Gorj, în sfârşit, s-a ajuns în faza de licitaţie a lucrărilor. Din cele 42 de firme înscrise, 30 au depus documentaţia, printre ele aflându-se multe din afara judeţului. Comisia de licitaţie a fost formată din trei specialişti de la Consiliul Judeţean Gorj şi doi reprezentanţi ai Primăriei Turcineşti, avându-l preşedinte pe viceprimarul Dumitru Modrea.

Oferte diverse
Ofertele firmelor venite la licitaţie au avut o plajă foarte largă. Cea mai mică e de 2.931.390,57 lei fără TVA (29,3 miliarde lei vechi) şi are un termen de execuţie a lucrărilor de două luni şi jumătate, iar cea mai mare de 5.520.555,67 lei fără TVA (55.2 miliarde lei vechi), cu termen de execuţie 14 luni. Cea mai mare ofertă va fii, probabil, descalificată, întrucât că depăşeşte bugetul aprobat pentru lucrare. Acesta e de 5.000.000 lei (50 miliarde lei vechi).

21.000 de pagini
Comisia de evaluare a ofertelor are de lucru serios, pentru că fiecare dintre cele 30 de documentaţii au în jur de 700 de pagini fiecare. În plus, valoarea mare şi complexitatea lucrărilor care urmează să fie făcute l-au determinat pe primarul Vasile Gogălniceanu să solicite ca din comisie să facă parte specialişti de la Consiliul Judeţean, pentru ca evaluarea să fie foarte exactă. Conform caietului de sarcini, pentru stabilirea punctajului, ponderea este de 80% pentru preţ şi 20% pentru termenul de execuţie.

Lucrarea
Lucrarea va consta în realizarea unui foraj de adâncime de 30 de metri, 8,2 km reţea de aducţiune, din care 400 de metri de subtraversare pe sub Jiu şi 24 de km de reţea de distribuţie.  Cu toate promisiunile executanţilor, care au avut interesul să dea un termen cât mai scurt, pentru a câştiga la punctaj, autorităţile speră ca, în maxim şase luni, locuitorii comunei să aibă apă la reţea. Oricum, firma care va câştiga va trebui să respecte termenul de execuţie, altfel va plăti penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.