Cu toate că numără ca Pristanda fondurile alocate Educaţiei, ministrul Ecaterina Andronescu a reuşit să adune undeva la 5-6 % din PIB pentru acest sector, lucru ce constituie o performanţă. Măririle salariale pentru cadrele didactice vor întârzia însă iar termenul de două luni în care ar trebui să se stabilească criteriile prin care vor fi plătite performanţele de la catedră este prea scurt. Până la urmă, promisiunile pentru cadrele didactice au avut doar caracter electoral.
Cadrele didactice au trăit o mare dezamăgire la finele săptămânii trecute, ordonanţa Guvernului Tăriceanu prin care se acorda o majorare de 28% la salarii începând cu 1 martie 2009 a fost…amânată. Dacă vă mai aduceţi aminte, respectiva ordonanţa amâna aplicarea unei legi iar fostul guvern a tras mari ponoase electorale pentru aceasta. Tot ce au primit dascălii de la actualul Executiv nu a fost decât tot o amânare.
În prima ordonanţă de amânare, cea declarată neconstituţională, o mărire era posibilă la 1 aprilie, Aşa că ne-am întors de unde am plecat. Doar profesorii cu salarii mici vor avea motive de bucurie iar creşterea va fi de 28 % în medie.
Evaluarea profesorilor, o mare necunoscută
În toamna trecută, într-o perioadă scurtă de timp, au fost „dezbătute” în şcoli nişte criterii de evaluare a cadrelor didactice. Respectivele criterii, de fapt o însăilare de principii pe care noi am prezentat-o şi în paginile ziarului, nu au întrunit nici aprobarea cadrelor didactice şi cu atât mai puţin a sindicatelor. De fapt, respectiva dezbatere nici nu a fost luată în serios pentru că nu se punea problema că acestea să poată fi aprobate în formula aceea.
Doar că acum, Ministerul Educaţiei are la dispoziţie lunile februarie şi martie pentru a stabili aceste criterii. Din gura ministrului de resort am putut afla deja că „vom puncta implicarea profesorului în procesul educativ al elevului, dacă se formează continuu, adică face eforturi pentru a-şi consolida cariera, şi aşa mai departe“. Adică tot hârtiile care au nenorocit învăţământul ar fi la mare căutare. După principiile anunţate anterior, cadrele didactice ar putea fi evaluate de: director şi consiliul de administraţie, consiliul profesoral, elevi, părinţi şi comunitatea locală. Şi din nou venim la hârtii cu parteneriate ş.a. Tot în acele criterii se enunţa faptul ca acele cadre didactice care aplică metode moderne de predare şi contribuie la creşterea prestigiului şcolii să beneficieze de salarii mai mari.
Creşteri la toţi bugetarii
Guvernul a decis la ultima sa şedinţă ca salariile din sectorul bugetar să fie majorate în acest an cu 5 %, în două etape, cu 3 % de la 1 aprilie 2009 şi cu 2 % de la 1 octombrie 2009. Să reţinem că deocamdată aceasta este singura mărire, neconfirmată, acordată cadrelor didactice şi ea se situează mult sub rata inflaţiei, anticipată la 11% în 2009.