În învăţământ, creşterile salariale aşteaptă evaluarea

Loading

Cu toate că numără ca Pristanda fondurile alocate Educaţiei, ministrul Ecaterina Andronescu a reuşit să adune undeva la 5-6 % din PIB pentru acest sector, lucru ce constituie o performanţă. Măririle salariale pentru cadrele didactice vor întârzia însă iar termenul de două luni în care ar trebui să se stabilească criteriile prin care vor fi plătite performanţele de la catedră este prea scurt. Până la urmă, promisiunile pentru cadrele didactice au avut doar caracter electoral.

Cadrele didactice din Gorj aşteaptă să vadă cum le va fi evaluată activitatea de Minister
Cadrele didactice din Gorj aşteaptă să vadă cum le va fi evaluată activitatea de Minister

Cadrele didactice au trăit o mare dezamăgire la finele săptămânii trecute, ordonanţa Guvernului Tăriceanu prin care se acorda o majorare de 28% la salarii începând cu 1 martie 2009 a fost…amânată. Dacă vă mai aduceţi aminte, respectiva ordonanţa amâna aplicarea unei legi iar fostul guvern a tras mari ponoase electorale pentru aceasta. Tot ce au primit dascălii de la actualul Executiv nu a fost decât tot o amânare.
În prima ordonanţă de amânare, cea declarată neconstituţională, o mărire era posibilă la 1 aprilie, Aşa că ne-am întors de unde am plecat. Doar profesorii cu salarii mici vor avea motive de bucurie iar creşterea va fi de 28 % în medie.

Evaluarea profesorilor, o mare necunoscută
În toamna trecută, într-o perioadă scurtă de timp, au fost „dezbătute” în şcoli nişte criterii de evaluare a cadrelor didactice. Respectivele criterii, de fapt o însăilare de principii pe care noi am prezentat-o şi în paginile ziarului, nu au întrunit nici aprobarea cadrelor didactice şi cu atât mai puţin a sindicatelor. De fapt, respectiva dezbatere nici nu a fost luată în serios pentru că nu se punea problema că acestea să poată fi aprobate în formula aceea.
Doar că acum, Ministerul Educaţiei are la dispoziţie lunile februarie şi martie pentru a stabili aceste criterii. Din gura ministrului de resort am putut afla deja că „vom puncta implicarea profesorului în procesul edu­ca­tiv al elevului, dacă se formează con­tinuu, adică face eforturi pentru a-şi consolida cariera, şi aşa mai de­parte“. Adică tot hârtiile care au nenorocit învăţământul ar fi la mare căutare. După principiile anunţate anterior, cadrele didactice ar putea fi evaluate de: director şi consiliul de administraţie, consiliul profesoral, elevi, părinţi şi comunitatea locală. Şi din nou venim la hârtii cu parteneriate ş.a. Tot în acele criterii se enunţa faptul ca acele cadre didactice care aplică metode moderne de predare şi contribuie la creşterea prestigiului şcolii să beneficieze de salarii mai mari.

Creşteri la toţi bugetarii
Guvernul a decis la ultima sa şedinţă ca salariile din sectorul bugetar să fie majorate în acest an cu 5 %, în două etape, cu 3 % de la 1 aprilie 2009 şi cu 2 % de la 1 octombrie 2009. Să reţinem că deocamdată aceasta este singura mărire, neconfirmată, acordată cadrelor didactice şi ea se situează mult sub rata inflaţiei, anticipată la 11% în 2009.

3 Comments on “În învăţământ, creşterile salariale aşteaptă evaluarea”

  1. Ce tot trageti spuza pe turta bugetarilor din invatamant, ce mariri de salarii cand ei nu fac nimic. S-a ales praful de scoli iar parintii care vor sa faca ceva cu copiii lor dau milioane pe meditatii. Ar trebui sa fie dati afara pensionarii si cei aproape de varsta asta deoarece ei incurca si mai mult. Cand o sa ne spunem noi parintii parerea, unii vor plange. Chiar nu analizeaza nimeni ce se intampla in scolile din buricul Targului, Sc 8 ;i Sc 4?

  2. Normal ca nu se face treaba in invatamant, elevii nu invata nimic si partintii sunt nemultumiti. La salariile care se dau, oamenii competenti se orienteaza spre alte domenii unde se castiga mai bine, iar in invatamant nu se mai angajeaza decat cei care nu-si pot gasi alta slujba cu un venit mai mare.
    Problema cu profesorii pensionari care continua sa predea este intr-adevar ingrijoratoare… cineva ar trebui sa faca ceva fiindca multi dintre acesti dascali nu isi fac treaba iar elevii au de pierdut.

  3. Domnilor, sunteti rai cu invatamantul. Suntem si oameni valorosi care lucram in sistem. Eu sunt absolventa de Cluj Napoca cu medie de peste 9,50 dar am ales invatamantul, mai ales ca si parintii mei lucreaza in acest domeniu. Sunt de acord ca in scolile bune din Municipiu se invata la …meditatii.

Comments are closed.