Oferta educaţională 2009- 2010
Şcoala Generală, clasele I-VIII
Liceu- cursuri de zi
Clasa a IX-a = 4 clase
Filiera: tehnologică
Profil resurse naturale şi protecţia mediului:
Specializarea:
– Tehnician agromontan (28 elevi)
– Tehnician veterinar (28 elevi)
– Tehnician în agricultură (28 elevi)
Profil servicii:
Specializarea: -Tehnician în activităţi economice
Clasa a XII-a Rută Progresivă (zi) = 1 clasă
– Tehnician în agricultură (28 elevi)
Liceu- seral
Clasa a IX-a = 2 clase
Profil real
– Ştiinţe ale naturii (56 elevi)
Clasa a XII-a Rută Progresivă (seral) = 3 clase
– Tehnician în agricultură (84 elevi)
Scurt Istoric
Grupul Şcolar Bârseşti, face parte din reţeaua locaţiilor de învăţământ gorjene, aferente municipiului Tg_Jiu, faţă de care, este situat la 4 km distanţă, pe direcţia nord-vest. Amplasamentul şcolii se află pe rama nordică a celei mai mari depresiuni intracolinare a Subcarpaţilor Getici, la contactul cu bazinul depresionar submontan Stăneşti, în apropierea munţilor Vulcan şi munţii Parâng.
Locaţia şcolii, se găseşte pe partea dreaptă a primei terase a râului Şuşiţa, la 2 km amonte de confluenţa cu Jiul, la adăpostul versanţilor împăduriţi ai Dealului Târgului şi Dealul Bârseştilor.
Grupul Şcolar Bârseşti a luat fiinţă în anul 1947,ca “Şcoală de ucenici –pomicultori”- instituţie de mult aşteptată şi absolut necesară în Oltenia de nord, zonă care dispune de condiţii deosebit de favorabile pentru dezvoltarea culturilor horticole, creşterea randamentelor şi a rentabilităţii pe unitatea de suprafaţă.
Evoluţie
Şcoala şi-a deschis porţile cu un număr de 45 de elevi – datorită dificultăţilor inerente oricărui început:
• Lipsa bazei materiale
• Lipsa cadrelor didactice
Pe măsura îmbunătăţirii condiţiilor de şcolarizare, numărul elevilor a crescut an de an, datorită performanţelor obţinute de către absolvenţii şcolii.
În anul 1950, şcoala s-a transformat în “Şcoala tehnică horticolă şi veterinară”, unitatea şcolară devenind “Centrul şcolar agricol”, în care existau:
• Şcoală profesională horticolă
• Şcoală de maiştri-horticultori.
Din 1959, şcoala a aparţinut şi a funcţionat în cadrul “Staţiunii experimentale hortiviticole” Bârseşti, aceasta asigurând şi pregătirea practică a elevilor.
În baza legii nr. 2 şi HCM 1378/1966 a luat fiinţă “Liceul Agricol”, prin transformarea şcolii tehnice horticole şi veterinare. Din 1990, şcoala funcţionează ca “Grup Şcolar Agricol”- cu clase de: liceu, şcoală profesională şi şcoală postliceală.
Pe parcursul anilor, tot mai mulţi absolvenţi ai liceului s-au angajat în meseriile pentru care s-au instruit, sau au continuat studiile, devenind specialişti cu nume pe plan naţional sau local.
Grupul Şcolar Bârseşti –este prima unitate şcolară din judeţ cu specific agricol şi se situează în zona dealurilor şi colinelor subcarpatice, cu versanţi şi expoziţii prielnice pentru cultura pomilor, viţei de vie, creşterea animalelor.
Drept recunoaştere a rezultatelor obţinute de către grupul nostru şcolar, a bazei materiale de care dispunem şi a bunei colaborări cu unităţile agricole din zonă,Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, a stabilit desfăşurarea, în anul 1995, a Concursului pe meserii –faza naţională, în unitatea noastră şcolară.
Aproape 20.000 de volume în bibliotecă
Biblioteca şcolii se află la etajul I din clădirea şcolii şi are un spaţiu corespunzător pentru buna organizare şi conservare a fondului de carte, precum şi activitatea cu cititorii.
Biblioteca este alcătuită din 2 încăperi alăturate, în suprafaţă totală de 80 mp. Una din încăperi serveşte la depozitarea suporturilor informaţionale , iar cealaltă încăpere este folosită ca sală de lectură.
Sala de lectură este dotată cu mese şi scaune, precum şi cu vitrine, în care se află depozitate lucrările de referinţă, dicţionare, atlase, ghiduri, enciclopedii, care se consultă numai în sala de lectură a bibliotecii. În colecţia bibliotecii se află un fond total de carte de 19.801 volume.
Majoritatea volumelor existente în biblioteca şcolii corespund necesităţilor teoretice şi practice la disciplinele de cultură teoretică şi de specialităţi tehnice din domeniul agricol, veterinar, economic. În fondul de carte există un număr suficient de volume identice, putând face faţă cerinţelor simultane ale elevilor sau cadrelor didactice.
Numărul elevilor, în creştere
Dacă în anul şcolar 2005-2006 numărul elevilor era de 1756 (incluzând elevii de la învăţământul de zi şi frecvenţă redusă), în prezent, numărul acestora a crescut la 2300 de elevi (incluzând de această dată şi elevii de la învăţământul primar şi gimnazial).
Pentru anul şcolar care urmează, Grupul Şcolar Bârseşti oferă atât specializări existente, cât şi specializări noi, cerute pe piaţa forţei de muncă atât pentru învăţământul liceal, cât şi pentru învăţământul postliceal.
Baza materială
• În administrarea şcolii există următoarele clădiri: corp clădire şcoală, două corpuri clădire cămine, ateliere şcoală, sală de sport, cantină.
• Spaţiile destinate procesului de învăţământ sunt următoarele:
– săli de clasă – 20
– laboratoare –9 din care: 2 fizică, 2 chimie, 2 informatică, 2 biologie, 1 agrotehnica ;
– cabinete- 5 din care: protecţia mediulu 1, matematică 1, limba română 1, geografie 2, istorie 2;
– atelier mecanic – 1
Echipamente IT şi birotică existente în şcoală la începutul anului şcolar 2008-2009:
-2 laboratoare AEL, care dispun de 24 Pentium IV + server şi 1 imprimantă , fiecare;
– cabinete directori – 2 Pentium IV, 1 imprimantă Konica Minolta;
-1 cabinet CDI dotat cu 4 calculatoare, 1 laptop, tablă interactivă, imprimantă.
– secretariat 1 Pentium III, 1 imprimantă;
– cancelarie 2 Pentium I;
– aparat video-proiecţie.
Calculatoarele sunt conectate într-o reţea locală.
Şcoala dispune de pagina WEB (www.isj.ro). De asemenea, Sistemul Informatizat (S.E.I.), prin programul AEL, oferă posibilitatea de susţinere a activităţilor de predare –învăţare moderne şi gestionarea bazelor de date.
Culorile specifice “Grupului Şcolar Bârseşti”-Târgu-Jiu sunt verde şi galben, iar lozinca: “PRIN NOI SALVAŢI NATURA”