Gripa porcină, măsuri de prevenire în Gorj

Loading

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj şi-a pregătit „Programul de măsuri pentru prevenirea apariţiei gripei porcine şi extinderii acesteia în judeţul Gorj”. De asemenea, s-a stabilit, strict, corpul de intervenţie în teren, la nevoie, astfel ca, dacă boala va apărea în judeţ, fiecare să ştie ce are de făcut.

Virusul H1N1 este un hibrid între gripa aviară, umană şi porcină şi se dezvoltă la porc
Virusul H1N1 este un hibrid între gripa aviară, umană şi porcină şi se dezvoltă la porc

Atât angajaţii DSVSA Gorj, cât şi medicii veterinari din judeţ care au contract cu instituţia au primit programul de măsuri, precizează care sunt măsurile ce trebuie luate în cazul în care gripa porcină ar ajunge şi s-ar extinde la nivelul judeţului nostru. Această pregătire este necesară, boala, numită şi „gripa nouă”, dată de virusul H1N1, fiind foarte periculoasă. Dovadă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează zilnic evoluţia bolii. La data de 23 mai 2009, aceasta anunţa răspândirea bolii în 43 de ţări, cu un număr de peste 22 de mii de cazuri, înregistrându-se, până la acea dată, 86 de decese.

Prezentarea bolii
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, produsă de un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid şi trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu animalele bolnave. Aceasta nu se transmite dacă omul mănâncă din carnea unui porc bolnav, temperatura de peste 70 de grade Celsius la care se prepară carnea distrugând virusul, ci pe cale aeriană.
Ca şi la om, virusurile gripei la porc se transformă continuu. Porcii au în căile respiratorii receptori sensibili la virusurile gripei porcine, umane şi aviare, ei fiind nişte „creuzete” care favorizează apariţia de noi tipuri de virusuri gripale prin recombinări genetice, în cazul unor contaminări simultane. Aceste virusuri hibride pot favoriza un nou virus al gripei, virulent precum gripa aviară, dar transmisibil ca gripa umană. Acest nou tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristici necesare pentru declanşarea unei pandemii de gripă.

Măsuri generale
Pentru prevenire şi combaterea bolilor la animale se impun următoarele măsuri: respectarea normelor sanitare veterinare privind comercializarea porcilor, activitate ce va fi permisă numai în târgurile de animale autorizate sanitar veterinar, urmărindu-se curăţenia riguroasă şi efectuarea dezinfecţiei zilnice a locurilor amenajate; interzicerea circulaţiei porcinelor în afara curţilor; transportul porcilor cu maşini autorizate din punct de vedere sanitar veterinar , cu aprobarea autorităţii sanitare veterinare, transporturile care nu îndeplinesc aceste condiţii urmând să fie blocate până la clarificarea originii şi stării de sănătate a animalelor; circulaţia produselor de origine animală se va face numai cu documente sanitare veterinare care să ateste originea acestora şi situaţia sanitară veterinară a efectivelor de provenienţă; supravegherea comerţului cu carne de porcine şi preparate din carne la nivelul abatoarelor şi halelor; popularizarea prin mass- media sau alte căi a necesităţii de anunţare a personalului sanitar veterinar la primele suspiciuni a apariţiei îmbolnăvirilor la porcine; supravegherea stării de sănătate a efectivelor de mistreţi prin trimiterea de probe adecvate de la toţi mistreţii vânaţi sau morţi; obligativitatea tuturor crescătorilor de porcine de a monitoriza zilnic starea de sănătate a efectivului şi de a solicita intervenţia serviciilor veterinare.

Măsuri în gospodăriile populaţiei
Medicii veterinari sunt obligaţi să supravegheze teritoriul  prin examinări clinice la sesizarea proprietarilor exploataţiilor profesionale şi nonprofesionale de porcine care prezintă febră, pierderea apetitului, pierderea greutăţii corporale, jetaj nazal, epiforă sau lăcrimări, dificultăţi de respiraţie, reducerea fertilităţii şi apariţia avorturilor. De asemenea, se interzice circulaţia în afara gospodăriilor a porcilor, precum şi transportul porcilor în târgurile de animale. Se interzice cumpărarea porcilor din surse nesigure şi fără documente sanitare veterinare. Se vor efectua acţiuni de control privind respectarea condiţiilor de biosecuritate şi a celor de profilaxie generală în gospodăriile populaţiei. Se vor efectua controale în trafic, în baza protocolului încheiat cu Autoritatea Rutieră Română şi Serviciul Poliţiei Rutiere privind circulaţia pe drumurile publice a animalelor vii şi a produselor alimentare de origine animale.