Gorjul nu poate pune în aplicare programul „After School”

Loading

La începutul acestei luni, ministrul Educaţiei anunţa că intenţionează să înlocuiască din toamnă programul “Cornul şi laptele”, promovat tot de PSD în precedenta guvernare, cu “After school”, un program nou ce presupune o masă caldă şi lecţii sub supravegherea profesorilor. În Gorj doar liceele cu cantină şi internat ar putea organiza un asemenea program de anul viitor dar oricum, acestea nu beneficiau nici până acum de programul “Cornul şi laptele”.

Din toamnă elevii de la Novaci pot beneficia de acest program în cadrul Liceului Teoretic
Din toamnă elevii de la Novaci pot beneficia de acest program în cadrul Liceului Teoretic

Programul “After school” prin care elevii, după terminarea orelor, îşi fac lecţiile sub supravegherea profesorilor şi participă la diverse activităţi, funcţionează deja în mai multe şcoli din Bucureşti. Propunerea ministrei Ecaterina Andronescu a fost salutată deopotrivă de elevi, părinţi şi profesori, dar e puţin probabil să se poată aplica în România. Motivul rămâne baza materială precară, cel puţin la şcolile generale unde ar trebui aplicat.
Potrivit autorităţilor, programul “After school” ar putea fi implementat pentru a aduce un ajutor părinţilor, astfel încât elevii să fie supravegheaţi atunci când îşi fac temele şi să beneficieze de odihnă sau activităţi sportive.
În cadrul programului “after school”, elevii beneficiază şi de o masă de prânz, dar şi de ore de odihnă, precum şi de meditaţii la limba engleză.
Doar că la Gorj situaţia stă foarte prost din acest punct de vedere. Baza materială a şcolilor, inclusiv la nivelul municipiului Târgu-Jiu, este precară, amenajările fiind destul de costisitoare. Au anunţat deja că vor implementa un program de tip „after school” cei de la Liceul Teoretic Novaci. Conducerile mai multor licee târgujiene ne-au confirmat că ar putea implementa un asemenea program pentru clasele de gimnaziu, infrastructura le permite, dar deocamdată există două schimburi şi o folosire la maximum a bazei materiale. Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi  Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” ar putea pune în practică acest program chiar din toamnă fără costuri materiale suplimentare. Şcolile generale au nevoie de spaţii noi, inclusiv cantine şi cămine, pentru a putea face faţă exigenţelor. Prin trecerea unor clădiri de la o şcoală la alta, şcoli de tip „after school” ar putea funcţiona la Rovinari, Turceni, Târgu-Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu etc.