Mă alătur unor confrați în a semnala faptul că autoritățile juridice din România abuzează de instituția arestului preventiv, practic fiecare caz de la Gorj din ultimii ani s-a construit măcar pe o reținere de 24 de ore. Dacă este să analizăm doar cazurile răsunătoare din ultimele luni din județul nostru și unde judecătorii au respins cu ușurință și motivat măsura arestului preventiv, dovadă că sentința a fost păstrată de Curtea de Apel Craiova, rămâne de discutat dacă procurorii nu dau dovadă de exces de zel. Îmi aduc aminte de un procuror gorjean, altfel o mare deziluzie după succesele de acum câțiva ani, care cerea chiar anchetarea judecătorilor care nu au luat o decizie cum o dorea domnia sa într-un caz de care se ocupa și încerca, ca de atâția ani, să își facă un nume. Cei care au văzut respectivul caz la televizor probabil că și-au făcut o imagine pertinentă cu ”teribilul” om al legii.
Dar nu despre asta am vrut să amintesc, ci despre faptul că reținerea pe 24 de ore a devenit sport național iar în Gorj se pare că se cunoaște doar acest articol de lege. Dacă în unele cazuri se impune, mă ghidez după faptul că judecătorii au aprobat mandate de 30 de zile, în alte cazuri poate ar fi bine ca magistrații care au decis așa să ajungă în fața CSM. Dacă anchetăm fapte de ceva ani, cazuri ale căror infracțiuni s-au întâmplat cu ceva timp în urmă, mi se pare de noaptea minții să dispui reținere de 24 de ore ca să ce? Fără o pregătire juridică dar cu informațiile colegilor din presă, am reținut că instituția arestului preventiv se folosește pentru ca inculpații să nu poată influența cercetarea. Ori să îmi spună și mie cineva cu ce influențau cei doi directori din minerit cercetarea cazului când ei au hrănit o echipă de fotbal din masa ortacilor? Cu siguranță, eventualele fapte penale vor fi probate cu cei implicați în libertate, ei pierzând de multișor pozițiile din care mai puteau face ceva.
Recent, un arhitect și mai mulți funcționari au stat în arest 24 de ore pentru speța în care sunt cercetați deși cazul respectiv nu impunea o asemenea duritate. Mai reținem cazul profesorilor reținuți și a altor cazuri, toate în diverse stadii de lucru dar care nu au fost ajutate deloc de reținerea de 24 de ore. Poate doar ca anumiți magistrați să își facă dosare profesionale voluminoase pentru ceva promovări pentru că pe la concursuri, cel puțin unii dintre ei, vor rămâne ”tinere speranțe” și când vor ieși la pensie. Și pentru că tot vorbeam de judecătorii gorjeni care mai retează din ”aripile” procurorilor, în cazul Nicolae Mischie CEDO a stabilit că ei au judecat corect, alții fiind cu greșeala. Așa că mergem pe mâna judecătorilor!