George Drăghescu, documentarist al teatrului şi filmului românesc

Loading

O importantă culegere de texte, prin valoarea ei documentară, a apărut, zilele trecute, sub semnătura actorului şi poetului George Drăghescu de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. „Masca de cerneală” este o carte „cu actori”, care scriu „despre actori”, cum spune Rodica Mandache într-un articol dedicat apariţiei editoriale de pe malul Jiului.

Mai mult de doi ani i+au trebuit lui George Drăghescu să aducă „pe aceeaşi scenă” 67 dintre cei mai mari actor ai României
Mai mult de doi ani i-au trebuit lui George Drăghescu să aducă „pe aceeaşi scenă” 67 dintre cei mai mari actori ai României

Cunoscut publicului gorjean de pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, dar şi ca editor şi fondator al minilunarului cultural, literar, artistic-”Ceaşca de cafea”, revistă minusculă dar perseverentă ajunsă în anul şapte de existenţă, George Drăghescu vine în faţa românilor, de data asta, cu o nouă apariţie editorială. Actori din toată ţara şi din diferite generaţii, unii care sunt în viaţă, alţii care au plecat dintre noi, vin în faţa cititoului cu pagini de jurnal, gânduri, poveşti de viaţă, despre ei şi despre alţi actori dragi lor. E o antologie a teatrului şi filmului românesc, textele fiind culese din cărţi publicate de mari actori ai României, precum „Maidane cu teatru” de Mihai Mălaimare (editura Discipol, Bucureşti 1988), „Pretexte şi subtexte” de Radu Beligan (Editura Meridiane, Bucureşti 1968), sau „Am ales Teatrul” de Maria Filotti (Editura pentru Literatură, 1961) dar şi din reviste şi almanahuri date demult uitării. Printre acestea se numără „Almanah Cinema”- 1981, „Magazin Estival Cinema”- 1978, Revista „Teatrul” (4 aprilie 1986) şi multe altele. A fost o muncă titanică, de peste doi ani, în care George Drăghescu a studiat toate scrierile precizate în bibliografia volumului său de culegeri şi a scos la lumină, din uitare, fragmente reprezentative cu şi despre mari artişti ai României.

Maria Filotti, din seria marilor actori ai României, în „Masca de cerneală”
Maria Filotti, din seria marilor actori ai României, în „Masca de cerneală”

Aprecieri

Rodica Mandache, scria, pentru Jurnalul Naţional, frumoase cuvinte despre George Drăghescu şi cartea sa:
„Încă o dată, actorul George Drăghescu scoate o carte minunată „cu actori”, care scriu „despre actori”, lucruri care-i interesează „pe actori”. Sunt oameni care trăiesc modest şi cuminte şi fac lucruri minunate, din vocaţie. A muncit şi a adunat ca o furnică „scriitură” de actor – sublimă, originală, incitantă. Am primit cartea şi o socotesc un dar de preţ. Şi când vreau eu, citesc cele scrise de către Olga Tudorache, Ion Manolescu, Marioara Voiculescu, Gina Patrichi, Florin Piersic, Aristizza Romanescu, Emanoil Petruţ, Ion Manu, Ştefan Iordache, Ion Dichiseanu, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, Octavian Cotescu, Leny Caler, Toma Caragiu… În total 67 de actori puşi în pe aceeaşi scenă de acest actor care a ales „imagini elegante de forme, caracter şi stil”, cum scrie în postfaţă Ion Trancău.”

Modestie

Actor fiind, la rândul său, George Drăghescu a dat dovadă de o mare modestie, neîndrăznind să-şi scrie gândurile proprii, în cartea gândită de el, alături de marii actori ai ţării.A vrut, doar, să strângă la un loc, din diverse scrieri, pasaje cu valoare de document ce nu trebuie uitate prin rafturi prăfuite de biblioteci. Singura „aroganţă”, ca să zic aşa, pe care şi-a permis-o George Drăghescu, e aceea din pagina 3, în care scrie: „Această carte se dedică colegilor mei”…