Gastronomie, tradiţie culinară VS produse fast food

Loading

Săptămâna 29 octombrie-2 noiembrie a stat sub semnul dialogului intercultural, fiind dedicată în întregime activităţilor incluse în proiectul multilateral Comenius, “The European teenagers between culinary tradition and fast food”, al cărui coordonator este Colegiul Tehnic Nr. 2.

Aşa cum se poate deduce din titlul proiectului, tematica este una ancorată în realitatea adolescenţilor din întreaga lume şi nu abordează simplist educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă, ci îi aduce pe tinerii din instituţiile partenere, la masa dialogului intercultural pentru a dezbate problematica, reflectând la implicaţiile medicale, sociale, dar şi la consecinţele din planul identităţii culturale.

Proiect cu şapte parteneri

Prima reuniune de proiect a constituit pentru toți cei şapte parteneri ( Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Grecia, Turcia şi România) un bun prilej de a se cunoaște, de a dialoga şi a stabili detaliile pentru derularea în bune condiții a proiectului.
Programul săptămânii a fost prezentat partenerilor înainte de prima vizită şi a cuprins activităţi precum, prezentarea regiunilor şi a instituţiilor implicate, descrierea specificului culinar, asistare la secvenţe didactice sau activităţi practice în laboratoare şi ateliere, dezbateri, cercetare pe teren, vizite de studiu, degustare de bucate tradiţionale, ateliere de lucru.
Coordonatorii parteneri au prezentat instituţiile reprezentate, insistând asupra sistemelor de învățământ, manierei de abordare a educaţiei pentru un stil de viaţă sănătos şi elementelor definitorii ale tradiţiei culinare din regiunea în care trăiesc.
Programul a demarat cu un tur al liceului pentru a-i cunoaște pe elevii români, locul unde trăiesc și învață, au urmat apoi atelierele de lucru şi vizite de studiu, atât în oraș cât și în județ, cu scopul de a evidenția cultura noastră tradițională, folclor, gastronomie, obiceiuri. S-au făcut schimburi de idei și de bune practici plecând de la problematica abordată. S-au definitivat anumite aspecte legate de activitățile ce vor avea loc pe parcursul proiectului, iar la final, s-a stabilit programul pentru următoarele vizite.
Reuniunea a fost foarte interesantă și utilă, bogată în tradiţii şi schimburi culturale, iar colegii noștri parteneri au lăsat cu toții impresia că nu există nicio barieră lingvistică și culturală atunci când ești deschis, când știi să asculți cu ochii, mintea și inima.
Proiect multilateral Comenius finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul
Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții
Prof. Eliane Bistreanu
Prof. Otilia Bengescu