Filofteia Lăcătuşu, la 35 de ani de la cutremur

Loading

Duminică, 4 martie, s-au împlinit 35 de ani de când, la groaznicul cutremur din 1977, Filofteia Lăcătuşu, prim-solistă a Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, a trecut în nefiinţă. Autorităţile şi localnicii din comuna Runcu au organizat în amintirea sa o slujbă de comemorare şi un spectacol omagial, iar începând din acest an, căminul cultural din satul Suseni îi va purta numele şi va avea loc prima ediţie a Festivalului „Filofteia Lăcătuşu”.

Filofteia Lăcătuşu: o carte, un CD, un cămin cultural şi un festival
Filofteia Lăcătuşu: o carte, un CD, un cămin cultural şi un festival

Marea artistă s-a născut pe 7 iunie 1947 în comuna Alunu- Vâlcea şi a murit în braţele soţului său, Gheorghe Simu, la vârstas de 30 de ani, la cutremurul din 4 martie 1977. Ei se aflau în Bucureşti, unde merseseră pentru ca Filofteia să înregistreze, la Electrecord, al treilea disc al său. Erau cu naşii lor, Anisia şi Ion Simu, care veniseră şi ei cu treburi la Bucureşti, iar ghinionul a făcut ca aceştia din urmă să-şi schimbe camera ce le era rezervată alături de a finilor şi să se mute chiar în aripa hotelului Victoria care a căzut la cutremur, iar Filofteia şi soţul său veniseră la ei în vizită.Vasile Măruţă, fotograf şi un apropiat al familiei, îşi aminteşte cu durere în suflet acele clipe: „ Plecasem de 20 de minute de lângă ei. Naşii lor au schimbat camera. Avuseseră camerele 101- 102, pe partea stângă cum intrai în hotelul Victoria şi s-au mutat în partea dreaptă, de lângă magazinul Victoria, în aripa care s-a dărâmat. Erau toţi patru în cameră şi toţi au murit. Pe mine m-a prins cutremurul când ieşeam din pasajul care iese la Universitate şi la Intercontinental. S-a stins lumina, am auzit huruitul de le Dunărea când s-a dărâmat, iar lumini nu mai erau decât farurile maşinilor şi Interul care avea luminile alea de poziţionare, roşii…”

În amintirea Filofteii
Filofteia Lăcătuşu era prim-solistă a Ansamblului “Doina Gorjului” din anul 1969 şi locuia cu soţul său la Suseni în comuna Runcu, unde au fost şi înmormântaţi. Rudele sale din Alunu şi de la Suseni au participat împreună la comemorarea sa, alături de săteni, iar grupul folcloric “Vlăstarele Dobriţei” a organizat un spectacol omagial. Pe scenă au evoluat copii şi tineri din comună (conduşi de profesoara Mariana Sârbu), ce vor să păşească treptele celebrităţii pe urmele Filofteii Lăcătuşu.
Aşa cum ne-a declarat primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, Primăria şi Consiliul Local Runcu au decis ca, din acest an, căminul cultural din Suseni, proaspăt renovat, să poarte numele Filofteii Lăcătuşu, iar pe 7 iunie, când se împlinesc 65 de ani de la naşterea artistei, să aibă loc prima ediţie a Festivalului Filofteia Lăcătuşu.