Filofteia Lăcătuşu, la 33 de ani de nefiinţă

În urmă cu 33 de ani, la cutremurul din 4 martie 1977, se stingea, la doar 30 de ani,  o mare voce a Gorjului, Filofteia Lăcătuşu. Am mers, de ziua morţii ei, să-i aprindem o lumânare  şi să stăm de vorbă cu familia, cu oamenii satului  Suseni din Runcu, unde a locuit în ultimii ani ai vieţii sale şi unde a fost înmormântată, împreună cu soţul său, Gicu Simu, cei doi murind îmbrăţişaţi sub ruine.

„Filofteia Lăcătuşu, un cântec stins la 30 de ani”

La ora 8.30 a dimineţii de 5 martie 1977, militarii au fost chemaţi să dea o mână de ajutor la scoaterea de sub dărâmături a victimelor cutremurului. Sub ruinele Hotelului Victoria din Bucureşti, au fost găsiţi sub o grindă de beton, îmbrăţişaţi, Filofteia Lăcătuşu şi soţul ei, Gicu Simu, iar în apropiere, naşii lui de botez Anisia şi Ion Simu. Sătenii din Suseni îşi amintesc şi acum, cu emoţie, acele zile îndurerate: „a fost jale mare, când i-a adus, cu camionul, pe amândoi. Două sicrie, purtate pe umeri de săteni… Era puhoi de oameni, veniţi din toate satele, să-i vadă. A rămas pe urma lor o amărâtă de bătrână, mama lui, să le facă obiceiurile.”

5 morţi în 6 săptămâni
Moartea a căzut fulgerător peste familia Simu, ca un blestem. În acele zile, cu doar şase săptămâni înainte, murise un văr de-al lor, în armată, iar la pomana lui, o bătrână îşi aminteşte că spunea tatăl lui Gicu: „Ei, noi mâncăm şi bem aici, iar copiii mei, cred că-s morţi, la Bucureşti, la ce cutremur a fost aseară…” Publicistul Dorin Brozbă, care a scris cartea document „Filofteia Lăcătuşu, un cântec stins la 30 de ani” ne-a descris ultimele ore din viaţa Filofteii Lăcătuşu: „Plecase la Bucureşti, însoţită de soţul ei, Gicu Simu, să facă înregistrări şi se afla la hotelul Victoria, alături de naşii de botez ai lui Gicu, Anisia şi Ion Simu. Normal, Filofteia şi Gicu aveau cameră rezervată în cealaltă ramură a hotelului, care a rămas în picioare la cutremur. Aşa a vrut, însă, soarta, ca ei să renunţe şi să se cazeze în altă cameră, pentru a fi alături de naşii lor, iar în momentul cutremurului erau toţi în aceeaşi cameră, unde comandaseră cafele şi intenţionau să petreacă seara împreună.

O nuntă ca-n poveşti

Nunta Filofteii, la care au participat Maria Ciobanu ca naşă şi toţi artiştii Doinei Gorjului, a rămas în amintirea sătenilor drept cel mai important eveniment din Suseni

Şi nunta Filofteii Lăcătuşu cu Gicu Simu, care a avut loc la ei acasă, pe malul Şuşiţei,  a rămas în amintirea sătenilor ca unul dintre cele mai importante evenimente produse vreodată acolo, mai ales că naşă a fost Maria Ciobanu. Nuţi Tapătă Lătăreţu, care s-a născut în Suseni, îşi aminteşte cu emoţie acele clipe: „Era Maria Ciobanu naşă, toţi colegii doameni Filofteia de la Doina Gorjului, iar oamenii de la noi au început să spună că avem şi noi o fată care cântă şi m-au împins în faţă. Eram aşa emoţionată de nici nu mai ştiu cum m-am ţinut pe picioare, dar am reuşit să cânt două cântece.”

Un om printre oameni
Deşi era prim solist al Ansamblului Artistic Doina Gorjului , Filofteia era foarte populară. Mergea cu oile, muncea la câmp şi învăţa fetele satului să cânte. Sătenii îşi amintesc cum stătea vara pe malul Şuşiţei, aşezată pe o piatră, cu picioarele în apă, cu fetele în jurul ei şi cânta de răsuna valea. De la soacra Filofteii Lăcătuşu, Nuţi Tapotă a primit, ca s-o poarte pentru ea, o cămaşă de nuntă, cu broderie albă, bătută cu mărgele şi paiete, pe care acum o poartă nora ei, Mirela Constantinescu Lătăreţu, ajunsă şi ea solistă la Doina Gorjului. Acasă la Filofteia mai sunt o pereche de pantofi care i-au aparţinut, mai multe tablouri, precum şi pikup-ul la care-şi asculta vocea. Familia ei ne-a declarat că le va da, însă, cu dragă inimă, dacă Primăria Alunu (a comunei vâlcene unde s-a născut artista) va reuşi să înfiinţeze, aşa cum intenţionează, Casa Muzeu „Filofteia Lăcătuşu”.