După ce ultimii ani şcolari au debutat sub semnul protestelor sindicale în învăţământ, nici acesta nu a făcut excepţie la Gorj prin acţiunea de tip grevă japoneză de la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu. La Şcoala Generală Nr 7 din Târgu-Jiu s-au înregistrat proteste ale părinţilor şi cadrelor didactice faţă de pierderea personalităţii juridice. În rest, ceremonii de deschidere sobre şi scurte şi intrarea în programul normal. La Gorj este anul şcolar cu cele mai multe şcoli autorizate din punct de vedere sanitar. În majoritatea şcolilor din judeţul Gorj încă din prima zi de şcoală s-au primit orarele şi manualele şi toate cadrele didactice au fost prezente în şcoli.
La începutul acestei săptămâni a debutat un nou an şcolar, unul care se anunţă dificil şi sub auspicii mai puţin favorabile de vreme ce a fost aleasă o zi de 13. Se anunţă deja proteste sindicale pentru primele zile din octombrie, deocamdată doar greva generală nu este luată în calcul. Cadrele didactice sunt total nemulţumite de tăierea salariilor, mai ales că dascălii tineri au ajuns la salariul minim pe economie la….studii superioare, lucru care contravine legii. Se întâmplă în România ca investiţiile să fie la un nivel modic iar manualele să fie acelaşi ca în urmă cu 13-15 ani. De parcă nu ar fi suficient, o nouă lege a învăţământului întârzie să apară pentru a racorda acest sector la cerinţele noului mileniu.
Debut cu proteste la Gorj
Anul şcolar a debutat cu dreptul în majoritatea şcolilor din Gorj. Până la urmă ceremoniile de început de an s-au desfăşurat în mod normal deşi se vehiculase o variantă chiar fără festivităţi sau cu variante de doar 30 minute. Festivităţile de deschidere de an şcolar nu au mai fost atât de grandioase ca în anii precedenţi.
Chiar dacă nu s-a văzut peste tot, scăderea salariilor, restructurările, închiderea de şcoli şi, evident, criza care nu pare să se mai sfârşească, s-au simţit în zâmbetele amare ale profesorilor şi părinţilor prezenţi la festivităţi. Doar emoţia vederii copilului în rândul şcolarilor a făcut ca lumea să mai uite de grijile traiului tot mai greu de zi cu zi. Râsetele şi inocenţa copiilor au fost singurele raze de bucurie în peisajul deschiderii de an şcolar 2010-2011.
În judeţul Gorj s-au înregistrat şi două evenimente mai puţin plăcute. La Şcoala Generală «Constantin Săvoiu» cadrele didactice au protestat cu fluturaşi în piept. Pe tot parcursul festivităţii, aceştia au purtat în piept ecusoane din hârtie albă, pe care scria cu negru „-25%”. Astfel ei au atras atenţia asupra măsurilor pe care Guvernul le-a aplicat şi care i-au afectat prin pierderea unui sfert din salariu sau chiar mai mult, cadrele didactice acuzând şi dispariţia unor sporuri. În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj s-au rezumat la un rol discret.
Părinţii elevilor de la Şcoala Nr 7 din Târgu-Jiu au protestat în prima zi de şcoală împotriva retragerii personalităţii juridice a unităţii. Conducerea unităţii a încercat să explice că nimic nu se va schimba şi că tot acolo vor învăţa elevii dar se pare că interesele sunt mult mai mari. Profesorul Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Gorj, a avansat chiar şi o explicaţie : „Nu înţeleg ce vor oamenii de acolo. Copiii nu sunt afectaţi în procesul educaţional, deci nu pricep de ce îi deranjează această formă de organizare”. Ca ziarişti ne permitem să avansăm şi o altă idee, schimbarea responsabililor de funcţionarea acestei şcoli care ar rezolva multe probleme.
De cealaltă parte, părinţii au declarat presei locale: „O să mergem să protestăm şi la Ministerul Educaţiei, dar o să aplicăm legea haiduciei, că nu se mai poate. Suntem minţiţi de atâta vreme şi nu ne vom lăsa. O să vedeţi că nu vor închide şcoala. Noi nu-i vom lăsa”.
Evenimentele nu s-au oprit aici, părinţii au protestat şi la Şcoala Generală Ciocadia împotriva comasării. Vă reamintim că începând cu 1 septembrie 2010 au fost comasate în Gorj 39 de şcoli, nemulţumiri înregistrându-se în mai multe localităţi.
Mişcări sindicale la orizont
Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, spune că: „2010 este anul în care decontul crizei se face din buzunarele bugetarilor. Salariile profesorilor au fost reduse cu 25 la sută, banii pentru achiziţionarea de cărţi nu se acordă cadrelor didactice, unele sporuri au fost tăiate iar investiţiile din şcoli au fost sistate. Consecinţa: din ce în ce mai mulţi profesori au renunţat la posturi, alţii au intrat în concedii fără plată şi au plecat la muncă în străinătate, pentru că veniturile din România nu le permit nici măcar să supravieţuiască. Guvernul nu are soluţii!
Mă înclin în faţa colegilor mei, care pe 13 septembrie au deschis uşa şcolilor şi au primit elevii cum se cuvine. Îi asigur pe părinţi şi elevi că, în ciuda situaţiei dificile din învăţământ, dascălii vor fi devotaţi actului educaţional. Pe 5 octombrie ne vom întâlni la un mare miting la Bucureşti în faţa Guvernului, aşa nu se mai poate!”