Lucrări ratate la Padeş, cu ocazia rectificării

Loading

Primăriile Gorjului s-au trezic cu banii retraşi din buget, deşi îşi fundamentaseră cheltuielile pe anul 2010 în funcţie de previziunile încasărilor. Cu toate astea, ultima rectificare făcută de Guvern, prin care primăriile, în mod normal, primeau cotele defalcate din taxele care se coelctează, a fost în minus. Adică, în loc să primeadcă bani, primarii au aflat că le sunt retraşi. Un exemplu e Primăria Padeş, care a rămas cu lucrările de investiţii neterminate, pentru că a pierdut 4 miliarde de lei vechi din buget.

primaria-pades
Bugetul Padeşului, cu 4 miliarde mai sărac

Deşi erau realizate în proporţie de 80%, lucrările la grupul social şi centrala de la şcoala de la Motru Sec nu vor mai fi finalizate. Acesta este numai unul dintre efectele crizei la Padeş. De asemenea, ca în toate localităţile României, angajaţii de la primărie, şcoli, poliţie, au salariile reduse, chiar cu mai mult de 25%, pentru că li s-au tăiat şi sporurile. Mai mult. Primarul comunei Padeş, Viorel Nicolescu, spune că riscă să rămână cu conturile blocate, dacă firma care a făcut lucrarea de aducţiune cu apă nu va mai aştepta banii pentru lucrările făcute şi îşi va cere banii: „La rectificarea de luna asta am pierdut 4 miliarde, salariile au scăzut, iar aducţiunea cu apă am sistat-o, pentru că nu am primit banii necesari. Conducta care este acum în exploatare e veche de 40 de ani aşa că am depus proiect şi am primit aprobare şi primii bani, pe Ordonanţa 7, ca să înlocuim conductele de aducţiune a apei în toate satele comunei. Lucrarea e de 25 de miliarde, s-a lucrat de 12 miliarde şi noi am plătit doar 4 miliarde. Apoi, finanţarea s-a sistat. Firma ne înţelege, aşteaptă, nu ne execută, cel puţin deocamdată, dar nici nu mai continuă lucrările pentru că nu mai sunt bani. Noi avem noroc că lucrarea nu se deteriorează, dar ce fac, oare, ceilalţi primari, care au primit bani pe Ordonanţa 7 pentru reparaţii de şcoli, sau pentru lucrări la drumuri. Alea, dacă sunt întrerupte, se distrug.”

Fără probleme în şcoli
Despre şcolile din Padeş, primarul spune că sunt, totuşi în regulă. Au apă curentă, au primit autorizaţie de funcţionare, deşi la Motru Sec nu au fost finlizate lucrările la grupul social, iar profesorii au venit la muncă, în prima zi de şcoală. Deocamdată, nu s-au înregistrat demisii, nici la şcoli, nici la Primăria Padeş, deşi angajaţii sunt foarte nemulţumiţi, după cum spune primarul comunei: „Nu avem, până acum, demisii, dar ştiu că sunt profesori care îşi doresc un alt loc de muncă. Nu se poate spune asta despre cei în vârstă, care nu mai pot pleca de acasă. Dar e clar că nu se poate cere calitate, dacă salariile sunt aşa de mici. În loc să vină în învăţământ cei mai buni absolvenţi, aici vor veni numai cei care nu găsesc ceva mai bun.”