Aflat la cea dea XXIX-a ediție, „Festivalul lăutarilor gorjeni Bolboși 2018” se adresează tarafurilor lăutărești care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă autenticitatea cântecului și portului popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj care intră în concurs pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi.
Concursul se desfăşoară pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboşi. Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989.
Condiții de participare
- Festivalul-concurs este deschis tarafurilor(vârsta minimă 18 ani) și rapsozilor din Gorj (vârsta minima 30 ani ).
- Componența tarafurilor va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-5 persoane).
- Nu se admit în concurs instrumente electronice.
- Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului-care nu poate depăși 10 minute și 1-2 rapsozi.
- Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină și un cântec de joc.
- Juriul are latitudinea să redistribuie premiile.
- Concursul se desfășoară pe 20 septembrie 2018, orele 16.00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboși. Înscrierea pe secțiuni se face la fața locului. Sonorizarea este asigurată de organizatori.
- Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj(premiile I ), Consiliul Local Bolboși (premiile II) șiCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III și mențiunile).
Festivalul de la Bolboși este o întâlnire cu tradiţia şi cu folclorul, mai ales că zona a fost renumită pentru lăutari. Prima ediție a avut loc în 1990 și se numea „Bursa lăutarilor gorjeni”, pentru că în perioada 15-20 septembrie lăutarii se întâlneau pentru a stabili fiecare la ce nuntă merge. În județul Gorj avem trei festivaluri de muzică lăutărească: Tismana, Târgu Cărbunești și Bolboși. Festivalul de la Bolboși este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria Bolboși în parteneriat cu Școala Populară de Artă, Ansamblul Profesionist Doina Gorjului și Televiziunea N-SAT TV Regional.
După încheierea festivalului, publicul se va putea bucura de recitalurile interpretelor de muzică populară Ileana Mustăcel și Reli Gherghescu.
Festival va fi înregistrat integral și difuzat, în exclusivitate, de Televiziunea N-SAT TV Regional.
Acordeonul sau armonica ar trebui sa faca diferenta…probabil ca este un instrument dificil atat la pret cat si la interpretat…Gorjul a avut probabil cea mai buna muzica de taraf…multe dintre aceste tarafuri din Gorj au fost indispensabile puzderiei de carciumi din Bucuresti,in perioada interbelica…cu unul dintre ele ,intr-o carciuma de langa Gara de Nord a inceput sa straluceasca Maria Lataretu…de regula,taraful gorjean,avea drept lider ”gurista”,adica solista vocal,care manipula foarte bine chitara”rece”[ruseasca] sau acordeonul…aceste femei,adevarate artiste,se ocupau de managementul tarafului…tot ele se ocupau de politica de personal si de pregatirea muzicantilor…sotii lor de regula ,manipulau vioara sau basul…Pt.a mentine” banda”unita ,apelau deseori la trucuri ”sentimentale”,fara sa dea cuiva socoteala…painea cea de toate zilele a muzicantilor, avea prioritate…din pacate, aceasta muzica extrem de valoroasa,a fost inlocuita cu muzica comerciala de foarte proasta calitate..