Festivalul folcloric „Sofia Drăghici”, la Căpreni

Loading

Comuna Căpreni a fostă, la sfârşitul săptămânii trecute, în sărbătoare, cu ocazia hramului localităţii, „Sfinţii Petru şi Pavel”. Mai întâi participanţi din 12 comune gorjene au concurat pe scena Festivalului pentru copii şi Tineret „SOFIA DRĂGHICI”, aflat la ediţia a II-a, după care, alături de săteni, au participat la bâlciul anual, care a devenit o tradiţie.

Copiii și tinerii dansatori din toate comunele au primit premii de excelență, pentru străduința lor în păstrarea tradițiilor gorjenești
Copiii și tinerii dansatori din toate comunele au primit premii de excelență, pentru străduința lor în păstrarea tradițiilor gorjenești

La festivalul concurs au participat concurenți din 12 localități ale Gorjului: Căpreni, Țânțăreni, Turburea, Dănciulești, Stejari, Stoina, Hurezani, Logrești, Bustuchin, Licurici, Săulești și Crușeț.
Festivalul a fost deschis de formaţia de muzică instrumentală a Şcolii Populare de Artă  Târgu Jiu și de recitalul solistei Violeta Cojocaru, profesor al secției externe Stejeari a școlii, care a fost și prezentatoarea festivalului. Au urmat laureații primei ediții, de anul trecut, care au cântat în afara concursului: Sergiu Burtea- nai (Căpreni), care a câștigat locul I la secțiunea ”instrumentiști”,  și Daniela Popescu (Stejari), care a câștigat locul I la secțiunea ”soliști vocali”.
Câștigătorii competiției au obținut premii în bani și diplome, Consiliul Local Căpreni și Primăria acordând fonduri din bugetul local pentru motivarea copiilor și tinerilor să fie continuatorii tradiției folclorice a zonei: ”Am decis să înființăm acest festival în amintirea Sofiei Drăghici, o solistă cunoscută ce s-a născut la Căpreni și să acordăm premii în bani pentru a stimula generațiile aflate la început de drum să intre în competiție, alături de alți copii și tineri de pe valea Amaradiei și chiar din alte comune, care au dorit să se înscrie.

Obiectele vechi, puse în valoare într-un viitor muzeu
Obiectele vechi, puse în valoare într-un viitor muzeu

Este pentru ei o ocazie să se afirme și pentru noi o bucurie să-i vedem în frumoasele costume populare tradiționale. Mulțumesc domnilor: Ion Călinoiu- președinte al Consiliului Județean Gorj, Viorel Gârbaciu- director al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, Ștefan Popescu- director adjunct al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, Gheorghe Porumbel- director al Ansamblului Artistic Doina Gorjului, pentru că, fără sprijinul profesionist al acestor instituții festivalul nu ar fi putut să existe.” (Emil Cătănoiu- primarul comunei Căpreni)
Organizatorii manifestării de la Căpreni, despre care se speră să devină o tradiție, sunt: Consiliul Local și Primăria Căpreni, Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj.

Organizatorii s-au bucurat de o participare numeroasă și au oferit premii pe măsură
Organizatorii s-au bucurat de o participare numeroasă și au oferit premii pe măsură

Câștigători
Ca și anul trecut, toate grupurile de dans din competiție au primit premiul de excelență, fără să se mai acorde locurile II și III, pentru că s-a considerat că toți copiii și tinerii au muncit mult pentru a urca pe scenă. Cum solițtii au fost, însă mulți, s-a hotărât departajarea lor, rezultatele fiind următoarele: Secțiunea instrumentiști- Albert  Vochescu – premiul I, categoria 7 – 15 ani (Logrești); Constantin Grigore Burtea– premiul II, categoria 7 – 15 ani, (Căpreni); Grupul de naiști Ștejari – premiul III, categoria 7 – 15 ani (Ștejari). Secțiunea soliști vocali- Andreea Ștefania Coardă– premiul I, categoria 7 – 15 ani (Ștejari); Denisa Fundeanu – premiul II, categoria 7 – 15 ani (Turburea); Albertina Fota – premiul II, categoria 7 – 15 ani (Crușeț); Maria Lavinia Elena– premiul III, categoria 7 – 15 ani (Hurezani); Andreea Maria Nicola– premiul III, categoria 7 – 15 ani (Săulești); Elena Corbescu– premiul special, categoria 7 – 15 ani (Dănciulești); Ionela Corbescu– premiul special, categoria 7 – 15 ani (Dănciulești); Constantin Grigore Burtea –  premiul special, categoria 7 – 15 ani (Căpreni); Simona Voica – premiul I, categoria 16 – 35 ani (Turburea); Laura Vochescu – premiul II, categoria 16 – 35 ani (Logrești); Elena Bădescu– premiul III, categoria 16 – 35 ani (Logrești).

Viitor muzeu, la Căpreni
Una dintre atracțiile bâlciului care a urmat după festival, pe lângă mici, berea, alvițele și tiribombele care sunt nelipsite la astfel de ocazii, a fost taraba lui Emil Nicola, un localnic din Căpreni. Acesta cumpără obiecte vechi pe care sătenii le au uitate prin podurile caselor și pe care nu le mai folosesc, le recondiționează, iar pe unele le vinde, dacă are dubluri, pentru a finanța completarea colecției. Bărbatul spune că are mii de obiecte casnice tradiționale și are promisiuni, din partea administrației publice locale să obțină un spațiu unde să înființeze un muzeu al comunei: ”Eu am fost muzicant și oamenii mă știu bine. Dacă-i întreb de obiecte vechi, mă trimit să mă urc în pod și găsesc acolo tot felul de lucruri. Oamenii au încredere în mine, iar mulți dintre ei nu s-au mai urcat de ani de zile în pod, că sunt bătrâni. Ei fac un ban, eu vând ce am în plus și sper să pot deschide muzeul cât de curând, cu sprijinul autorităților, de la care urmează să primesc spațiul. Eu mă ofer voluntar să fiu ghid, ca să avem și noi un muzeu în comună.”

One Comment on “Festivalul folcloric „Sofia Drăghici”, la Căpreni”

  1. Buna ziua,
    cum as putea lua legatura cu domnul Emil Nicola (colectionarul). Un telefon, un e-maik se poate ? Multumesc. O zi buna.

Comments are closed.