Miercuri, 12 iulie 2017, a avut loc repartizarea computerizată a elevilor la liceele din toată țara. La Gorj s-a confirmat practic ce se știa din anii precedenți, elevii cu medii mari merg spre liceele teoretice iar cei cu medii mai mici spre liceele tehnologice și foarte puțini spre învățământul profesional. CNTV, CNET, CNSH și Colegiul Național ”George Coșbuc” Motru și-au păstrat capacitatea de a atrage foarte mulți elevi cu medii mari. La polul opus, colegiile tehnice și liceele tehnologice au atras elevii cu medii mici și foarte mici.
Dacă în anii trecuți cele mai mari medii de admitere au fost înregistrate la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, în anul acesta locul I, adică profilul cu cea mai mare medie de admitere este Matematică-Informatică de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” cu ultima medie de 9.12. Același profil la CNET, tot la 112 admiși, a fost de 9,05 ultima medie. La profilul Științele ale Naturii, CNET a înregistrat 8.92 ultima medie de intrare, același profil la CNTV doar 8.74 ultima medie de intrare. Și la profilul Filologie, CNET a întrecut CNTV și CNSH, având cea mai mare medie de intrare 8.56, raportată la o singură clasă în timp ce CNSH are două cu acest profil.
Locuri libere
Liceele tehnologice, cu rezultate modeste la recentul Bacalaureat, au rămas cu foarte multe locuri libere și vor avea mai puține clase ca în anul precedent. La unele licee din Târgu-Jiu se pune problema renunțării la unele norme didactice. Unul din liceele care nu și-au completat aproape deloc clasele este Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”, acolo unde sunt libere 22 de locuri la profil Electric și 20 la Protecția Mediului. Aceleași rezultate slabe la admitere din fiecare an s-au înregistrat la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, cu 20 de locuri libere la Electronică automatizări și 18 locuri la Protecția Mediului. Un alt liceu care stă foarte prost la admitere deși are profile extrem de căutate pe piața muncii este Colegiul Auto ”Traian Vuia”, 21 de locuri libere la Turism și alimentație și 13 locuri libere la Mecanică. Cea mai neplăcută surpriză o oferă Liceul Energetic unde mai sunt 39 de locuri libere la Electronică automatizări, 14 locuri libere la Mecanică și 5 locuri libere la Electromecanică.
Perspective sumbre
Elevi cu medii situate între 2.00 și 3.00 vor fi liceeni din toamnă. Potrivit site-ului Ministerului Educației Naționale, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, ultima medie de admitere la profilul Electromecanică automatizări a fost 2,08, iar la Protecția Mediului s-a intrat cu media 3,10. Tot la liceu au ajuns și elevii cu media 3,59 care au optat pentru profilul Protecția mediului de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Târgu Jiu, și cei cu media 3,31 care au mers la aceeași specializare la Colegiul Tehnic „G-ral Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu. La Colegiul Național „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbunești s-a intrat la Științe ale naturii și cu media 2,91. Elevii cu media 3,92 au putut intra la Colegiul „Mihai Viteazul” de la Bumbești Jiu, iar cea mai mică medie de admitere s-a înregistrat tot la un liceul din Târgu Jiu, Colegiul Auto „Traian Vuia”, unde s-a intrat la Mecanică, cu media 2,08.
Lucrurile stau la fel și la alte licee tehnologice. La Liceul Tehnologic „General Constantin Șandru” din Runcu, ultima medie de admitere a fost 2,47. Puțin mai bine se situează Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” de la Peștișani, unde s-a intrat cu 3,94. La Liceul Energetic din Târgu Jiu s-a intrat și cu media 3,20 la profilul Electromecanică și cu 3,71 la Mecanică.
Ultima medie de admitere la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu a fost 3,16, la profilul Electromecanică, iar la Științe ale Naturii s-a intrat și cu 3,39.La Colegiul Tehnic Motru s-a intrat, la profilul Mecanic, cu 3,70.
Admiterea în liceu din acest an trebuie să ne pună pe gânduri, numărul redus de elevi se îndreaptă spre liceu dar foarte mulți nu fac facă cerințelor minime. Criza învățământului se apropie cu pași repezi.