Ne-am obișnuit să criticăm autoritățile gorjene aproape pentru orice, de cele mai multe ori întemeiat, însă puțini dintre noi îndrăznesc să abordeze și partea pozitivă, atunci când aceasta există. Ori dacă privim din perspectiva celor întâmplate la Dolj, privind comasarea instituțiilor culturale, să ne felicităm că la noi s-au gestionat mai bine problemele culturale. Cel puțin până la acest moment, nu s-au vehiculat public știri privind problemele care le-ar avea instituțiile culturale gorjene și să sperăm că lucrurile vor rămâne la acest stadiu.
Astfel, în capitala Olteniei, la Craiova, primăreasa Lia Olguța Vasilescu a propus desfiinţarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, singurul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, şi a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” pentru a reduce cheltuielile bugetare conform Legii nr. 296/2023. Potrivit proiectului autorităților locale craiovene, personalul instituţiilor publice reorganizate va fi preluat în cadrul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, prin transfer, în limita posturilor aprobate conform organigramei şi statului de funcţii care prevede desfiinţarea a 33 de posturi, cele mai multe fiind posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, formaţia de dansuri urmând să fie desfiinţată. Dispar două posturi de manager de la cele două instituţii și 24 de posturi de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, dar şi un dirijor, un solist vocal, un şef birou administrativ-sonorizare, doi contabili şefi, un administrator şi un economist.
Potrivit prevederilor art. XXIX. alin. 1-3 şi alin. 12 din Legea nr. 296/2023, începând cu data de 1 iulie 2024, instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale/locale îşi pot desfăşura activitatea cu restricții de ordin bugetar. Artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au iniţiat o petiţie online care în 24 de ore a strâns mii de semnături prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj.
Să ne bucurăm că la Gorj lucrurile stau mai bine iar salvarea din partea Consiliului Județean, măsură cerută de artiștii craioveni, a fost luată cu mulți ani în urmă încă de pe vremea lui Nicolae Mischie. Autoritățile locale și județene, indiferent de culoarea lor politică, trebuie să înțeleagă că nu ne putem lipsi de activitatea culturală a unor asemenea tip de instituții. Știm că pe hârtie poate fi foarte ușor de luat decizia, ce facem cu sufletul și mintea oltenilor dacă mergem pe astfel de măsuri contabilicești? Trebuie să-i înțelegem pe cei care protestează la Craiova dar să fim atenți să nu ajungem și noi într-o asemenea situație disperată!