Au trecut și alegerile locale iar singura concluzie care se poate trage acum, la doar câteva ore de la momentul votului, este că lupta anticorupție nu a reușit decât să se umple de ridicol. Nu doar că cetățenii nu au luat în seamă prestația procurorilor anticorupție și a judecătorilor, ba mai pe românește le-au dat ”cu tifla” alegând persoane cu probleme cu Justiția. Cine crede că românii încurajează actul de corupție sau că nu sunt informați se înșeală amarnic, e un vot antiabuzuri și împotriva unor politicieni de eprubetă băgați la înaintare în ultimele luni. Pare mai degrabă un vot de blam la adresa tehnocraților și a lipsei lor de coerență decât favorabil fostului USL, deși ar exista motive având în vedere că doar politicienii din această defunctă alianță constituie o țintă pentru Justiție.
Cetățenii României, deși sprijină masiv lupta anticorupție, nu înghit ”imunitatea” de care se bucură anumiți politicieni în fața organelor de anchetă. Semnul de întrebare care planează asupra Justiției face ca anumiți politicieni cu probleme să fie votați masiv și să se transforme în niște haiduci moderni în sensul că luptă cu ”persecuțiile” autorităților. După cum s-a văzut în cazul Vanghelie, procurorii vor forța în multe localități noi alegeri foarte rapid deși în cazuri de genul Elena Udrea, Alina Bica, Adriean Videanu nu se mai întâmplă nimic de prea mult timp, s-ar putea să avem de-a face cu o nouă strategie greșită deoarece cu cât îi impui românului mai abitir un partid, cu atât nu-l votează. Și bănuim și noi, ca toți românii, despre ce ar fi vorba!
Concluziile acestor alegeri, asta ca să nu plângă unii la toamnă că rămân tot pe dinafară, e un spectacol anticorupție transformat într-o luptă pragmatică pentru supremația legii și o comunicare mai bună. Adică dacă vrem să ne creadă românii că e pe bune cercetarea asupra Olguței Vasilescu la Craiova nu o chemăm în ultima săptămână de campanie ca să-i scădem procentele, povestea că procurorii nu țin cont de asta nu o cred nici copiii de la grădiniță, ci în momentul când avem un dosar beton. Iar dacă nu avem dovada că a băgat banii în buzunar, și deocamdată o dăm cu floricele pe câmpii cu niște fațade reabilitate și spectacole electorale, mergem în ritm normal și nu cu arest preventiv și chemări în campanie electorală. România nu câștigă nimic cât timp 100 000 de craioveni sau milioane de români vor fi convinși că la Craiova s-a săvârșit un abuz chiar dacă primarul respectiv ar fi coruptul corupților. Ca să fim convingători e nevoie de muncă și imparțialitate, autismul nu are ce căuta în instituțiile de stat.