Cei mai buni elevi din Bălești, premianții de pe locul I și cei cu rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare naționale, beneficiază, în fiecare an, de o tabără școlară gratuită oferită de Primăria și Consiliul Local din comună. Unul dintre obiectivele de vizitat în acest an a fost Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand”-filiala din Constanța, invitația venind de la istoricul Costin Scurtu, fiu al Gorjului, dar și sufletul acestei instituții. Am descoperit un muzeu care trebuie vizitat, un izvor de cultură istorică greu de bănuit, datorită promovării care practic nu există.
Începând cu anul 2017, cei mai buni elevi de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești sunt trimiși într-o tabără gratuită la mare sau la munte, de către autoritățile locale. Inițiativa a aparținut primarului localității, Mădălin Ion Ungureanu și s-a dovedit un program de succes. Elevii din Bălești au petrecut un sejur frumos în stațiunea Costinești, în perioada 23-29 iulie 2023.
La invitația istoricului Costin Scurtu, cel care a repus pe hartă Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” filiala din Constanta și l-a condus ca director mai bine de două decenii, elevii de la Bălești au petrecut un timp deosebit, admirând colecțiile muzeale de la această instituție prestigioasă. Nu am avut privilegiul să-l întâlnim pe gorjeanul nostru devenit fiu adoptiv al Dobrogei, domnul Costin Scurtu era plecat în țară, dar muzeograful Cristian Țuțuianu – fost combatant în Afganistan – s-a achitat cu brio de misiunea încredințată. Elevii de la Bălești, unii dintre ei membri ai Cercului de Istorie ”Antonie Mogoș”, au fost fascinați de istorie, uniforma militară și eroismul soldaților români în luptele pentru apărarea patriei.
Un muzeu necesar
Muzeul Militar din Constanța are o poveste deosebită chiar din debutul existenței sale. Ideea acestui muzeu au avut-o niște ofiteri din Divizia 9 Marasesti, care au hotărât inființarea unui muzeu al infanteriei, care să prezinte faptele de eroism ale dobrogenilor in diferite conflicte din diferite perioade ale istoriei, dar si arta militară din Dobrogea. Înainte de Revoluție, fiecare unitate militară avea un spațiu amenajat pentru muzeul unității. La Constanța exponatele au impus un muzeu, a existat acordul generalului Ilie Ceaușescu dar nu și al șefului statului, acesta fiind obținut abia în 1987. La 23 august 1987 a avut loc a doua inaugurare, ziua de naștere a Muzeului Militar National filiala Constanta.
Colecțiile muzeale
Elevii au putut admira colecțiile muzeale, unele specifice doar spațiului militar, adunate în spațiul muzeal. Sunt reprezentate toate epocile istorice, inclusiv perioada contemporană. Suntem întâmpinați de o macheta a mausoleului de la Adamclisi Tropaeum Traiani încă de la intrare.
În spatele machetei descoperim două basoreliefuri ce încadrează harta Daciei in timpul războaielor daco-romane si câteva fotografii ce reprezintă luptele dintre daci si romani, surprinse pe mausoleul de la Adamclisi.
Pentru perioada sec IV-IX, unde descoperim cetățile din Dobrogea, cele de la mare si Dunăre, localizarea lor si imagini cu ceea ce mai exista astăzi si se poate vizita. In paralel descoperim o harta valoroasa cu așezările si fortificațiile existente in Tarile Romane la sfârșitul sec. IX.
Un loc aparte ocupă secțiunea dedicată Unirii Principatelor Romane de la 1859, aici descoperim un portret al Domnitorului Cuza, harta Principatelor, documente si fotografii. Putem admira ținute militare, cât și câteva arme folosite in acea perioadă.
Vizitatorii pot descoperi mărturiile despre Războiul de Independenta al României din 1878, unde putem admira câteva, grade si decorații, centuri folosite la uniformele de gală. Pentru secolul trecut, există secțiuni speciale dedicate celor două Războaie Mondiale. Găsim foarte multe fotografii, hărți cu ofensiva trupelor române, documente, ținute militare, puști si pistoale, decorații si grade militare, totul ne amintește de vitejia si sacrificiul militarilor români.
Mulțumindu-le gazdelor, vă recomandăm experiența noastră!