Ipostaze ale schimbării la față, la muzeu

Tema „Schimbarea la Față”, legată de sărbătoarea ortodoxă din 6 august, i-a inspirat pe responsabilii cu Programul de Educație Muzeală de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” să-i provoace pe participanți la experimentarea mai multor ipostaze din viața oamenilor, când mulți dintre ei își arată altă „față” decât pe cea reală.

Activitățile de vineri au început, ca de obicei, cu vizitarea de expoziții.  Participanții s-au bucurat de o expoziție nouă, a artistului plastic Ștefan Strâmtu, care îmbină mai multe tehnici, dar au vizitat și o parte a expoziției permanente de istorie.

A urmat o scurtă prezentare a semnificației religioase a sărbătorii „Schimbarea la Față”, apoi o poveste educativă animată, din care cei prezenți au putut vedea cum ne pot afecta oamenii din jurul nostru care nu-și arată „adevărata față”.

Pentru că cea mai bună învățare este prin joc, copiii prezenți la activități au putut participa și la un joc de echipă, în care au văzut cât este de important ca echipa să se sincronizeze și să funcționeze corect, pentru a-și atinge obiectivul, precum și necesitatea corectitudinii și respectării regulilor. La final, a urmat partea cea mai așteptată, de fiecare dată, de cei mici: atelierul de creație. În cadrul acestuia, ei s-au putut schimba la față pe placul lor, la propriu, prin realizarea de măști, realizate prin decupaj, pictură și aplicații de miniaturi colorate și paiete.

Aceste activități, care se desfășoară pe tot parcursul anului, fac parte din Programul de Educație Muzeală al Consiliului Județean Gorj, pus în practică de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.