Artistul plastic Gheorghe Plăveţi, care-i învaţă pe elevii săi de la Liceul Teologic din Târgu Jiu să picteze icoane, are planuri mari pentru acest an. Împreună cu discipolii săi, acesta va picta atât casa scării liceului cu scene din Sfânta Scriptură, cât şi interiorul bisericii de lemn care a fost strămutată, anii trecuţi, în curtea liceului, dintr-un sat al comunei Văgiuleşti.
Artistul plastic Gheorghe Plăveţi, originar din Mehedinţi, dar stabilit la Târgu Cărbuneşti, e cunoscut ca membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Gorj, pictor, sculptor, grafician, dar mai puţini sunt cei care ştiu că are mulţi discipoli, pentru că predă desen, culoare şi tehnici la Liceul Teologic din Târgu Jiu, secţia Patrimoniu Cultural. Puţini ştiu şi de existenţa acestei secţii, deşi a fost înfiinţată în urmă cu 5 ani. Aşa deci, la Liceul Teologic nu sunt şcoliţi doar viitori preoţi, ci şi viitori pictori şi restauratori de biserici, aceştia având ocazia să se pregătească cu un mare artist, care nu are nici o reţinere de a le dezvălui secretele picturii bisericeşti. De exemplu, acela că fixarea culorii se face cu gălbenuş de ou amestecat cu ulei de in, oţet, ca să nu atace pigmentul de albastru şi să nu se strice oul şi apă, formându-se o emulsie ce se foloseşte inclusiv la dizolvarea culorii.
Iconarii
Profesorul Plăveţi recunoaşte că nu toţi elevii săi sunt foarte buni la icoană, mai ales că unii dintre ei au ajuns la acest liceu pentru că au învăţat aici generala, sau pentru că au picat la alte licee, iar aici au mai rămas locuri în toamnă. Dar mulţi dintre ei sunt talentaţi şi foarte muncitori, doi dintre ei câştigând, chiar, premii la concursuri şi olimpiade naţionale. Toţi sunt, însă, încurajaţi să progreseze şi, cu siguranţă, mulţi dintre ei vor ajunge specialişti în pictură şi restaurare de biserici.
Tinerii discipoli ai maestrului Plăveţi nu se limitează doar la lucrările din programa şcolară, astfel că au primit cu entuziasm provocarea propusă de profesorul lor. Aceea de a participa la realizarea unor scene biblice pe pereţii interiori ai liceului şi pe interiorul bisericii monument restaurată şi strămutată în curtea liceului în anii trecuţi. Tocmai pentru că e monument, nu se poate interveni pe elementele sale, dar au fost realizaţi, în interior, pereţi falşi de rigips, care seamănă cu pereţii de zid cu care se încărcau, în trecut, interioarele bisericilor de lemn. Aşa că, după ce pictura murală va fi gata, biserica va arăta ca una veritabilă, chiar dacă va fi pictată de elevi, e drept, cu ajutorul profesorului lor. Ei speră ca lucrările să fie gata cât mai repede, mai ales că, în acest an, liceul va găzdui olimpiada naţională de teologie.