Elevii şi cadrele didactice de la Băleşti în Polonia

Loading

În perioada 26-30 mai 2014, 8 elevi şi 6 cadre didactice de la Şcoala Gimnazială “Antonie Mogoş” s-au aflat în Polonia într-o vizită de documentare din cadrul Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat “Heritage of the past-foundation for the future”. Impresiile de la această vizită au fost diseminate într-o şedinţă a Consiliului Profesoral dar şi într-o întâlnire cu toţi elevii şcolii.

Iată o parte dintre participanţii la Proiectul Comenius  din Polonia
Iată o parte dintre participanţii la Proiectul Comenius din Polonia

Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti este implicată, începând cu luna august 2013, în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat „Heritage of the past-foundation for the future”, cu durata de 2 ani, finanţat de către Comisia Europeană, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de şcoala din Băleşti, 3 şcoli partenere, din Polonia, Spania şi Turcia. În luna mai s-a desfăşurat prima întâlnire cu elevi şi profesori din toate ţările anunţate în localitatea Korycin din Polonia.

Gazde primitoare, oaspeţi încântaţi

Profesorul Cornel Şomâcu, coordonatorul proiectului, ne-a declarat despre vizita în Polonia: “Proiectul Comenius care ne-a adus laolaltă români,polonezi, spanioli şi turci, ne-a oferit un prilej fericit să ne cunoaştem mai bine, să apreciem lucrurile care ne apropie sau ne diferenţiază în marea familie europeană. Cel puţin în Polonia, la prima noastră vizită în proiect, am găsit gazde extrem de ospitaliere şi, după cum aveam să constatăm, un trecut cu multe lucruri comune. De la istorie şi tradiţii, de la obiceiuri şi până la portul popular, între România şi Polonia există foarte multe elemente comune. Aşa cum spuneam, ospitalitatea ne caracterizează pe noi românii dar am găsit-o din plin şi la Korycin unde de la Primărie la Şcoală şi de la Biserică la agenţii economici locali, cu toţii s-au străduit să ne facă un sejur deosebit.”
La reuniunea din Polonia s-au întâlnit 43 de participanţi din ţările care fac parte din acest proiect, România(6 profesori, 8 elevi), Spania(3 profesori, 6 elevi) şi Turcia(8 profesori, 12 elevi) dar şi cei 50 de membri în proiect din şcoala gazdă. Din România s-au aflat în Polonia profesorii Cornel Şomîcu, Daniel Drumen, Irina Spineanu, Gabriela Hortopan, Simona Peptan şi Daniela Cîrstea şi elevii Andreea Bălăcescu, Bogdan Popescu, Anca Băzăvan, Alis Ştefan, Alin Podişor, Cristian Nicolae, Georgiana Cîrstea şi Daiana Niţu.
Astfel, în sala de gimnastică a Gimnaziului din Korycinie elevi şi cadre didactice implicate în proiect au vernisat o expoziţie despre cultura, tradiţiile, obiceiurile, istoria, şi natura poloneză cu un accent special pe regiunea parteneră: localitatea Korycin şi Podlaskie Voivodship. Oaspeţii au avut posibilitatea de a viziona o prezentare pregătită de partea poloneză cu elemente de cultură, tradiţii, istorie şi cultură a regiunii dar şi a ţării gazdă.
Vizita în Polonia a început cu reuniunea de la Varșovia, capitala Poloniei. Istoria acestui oraş şi vizitarea celor mai importante locuri din Varşovia au fost primele momente importante din Polonia. Am reţinut ca obiective de vizitare: oraşul vechi, Palatul Prezidenţial, prin Garda la Mormântul Soldatului Necunoscut, Varşovia -orizontul cu terase, Biblioteca Universitară, Parcul Łazienkowski. Limba de comunicare a fost limba engleză, atât elevii cât şi cadrele didactice reuşind la un nivel mulţumitor să schimbe impresii între ei.
În ziua următoare a sejurului, oaspeţii au fost primiţi în şcoala gazdă, Gimnaziul din Korcyn. Aici s-a lucrat în echipă asupra elementelor de istorie, cultură şi tradiţie care unesc cele patru ţări.Printre cele văzute de elevii şi cadrele didactice din România la şcoala gazdă din Polonia remarcăm: superbele dansuri populare prezentate de elevii de la formaţia de dansuri “Krakowiak”, interesantele expoziţii de obiecte tradiţionale şi fotografii de la diferite evenimente din viaţa unei familii poloneze, prezentări despre istoria, cultura, tradiţiile şi natura poloneză. Toate comunicările şi prezentările ca şi dialogul gazde-oaspeţi s-au făcut în limba engleză.
Au fost şi alte elemente importante în vizita din Polonia. Oaspeţii au fost invitaţi de primarul de Korycin, care le-a arătat cele mai frumoase locuri din localitate şi a prezentat povestea aşezării. Au fost prezentate obiective de interes local: o fabrică de cherestea modernă, o plantaţie de căpşuni combinată cu degustarea acestor fructe şi o întâlnire cu un producător de brânză. La fermă, oaspeţii au învăţat modul de fabricaţie la brânză şi traditia brânzei “Koryciński”, foarte cunoscută în ţara gazdă.
Vizita din următoarea zi a dat în continuare posibilitatea de perfecţionare a abilităţilor de comunicare în limba engleză şi lărgirea orizontului cultural participanţilor prin a cunoaşte limba poloneză. Oaspeţii străini au vizitat un muzeu din Białystok şi cele mai interesante locuri din Bialystok, Palatul Branicki, Biserica parohială, Biserica Sf. Nicolae, Palatul Branicki ş.a.
În ultima zi a sejurului în Polonia s-a lucrat pe secţiunile comune ale proiectului, fiecare delegaţie prezentând cu ajutorul calculatorului elemente semnificative privind interferenţele istorico-culturale dintre cele patru ţări şi cele privind mâncarea specific ă fiecărei zone.
Următoarea deplasare va fi în această toamnă în Turcia, Şcoala Gimnazială “Antonie Mogoş” trimiţând din nou o delegaţie importantă.